EMISSIÓ DE CONTAMINANTS

Airenet insta la jutge del cas Tersa a investigar un càrrec del Govern

L’acusació sol·licita la declaració com a imputat del cap del servei de vigilància i control de l’aire pel presumpte descontrol en les emissions i les temperatures de la incineradora del Besòs

Airenet insta la jutge del cas Tersa a investigar un càrrec del Govern

J. G. ALBALAT JORDI RIBALAYGUE

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’informe de la Guàrdia Civil que sosté que les emissions de la incineradora Tersa, situada entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, i avançat per EL PERIÓDICO, poden posar "en risc" la salut, ha reactivat el procés judicial que s’instrueix al Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona.

L’acusació exercida per Airenet ha presentat un escrit davant la jutge en què insta que s’investigui la Generalitat per la seva falta de control en l’emanació d’elements contaminants i les temperatures d’incineració. Per aquesta raó, sol·licita que declari com a imputat Xavier Guinart Prime, cap del Servei de Vigilància i Control de l’aire de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat.

L’escrit presentat pels advocats d’Airenet, Francesc Jufresa, Ferran Grasas i Carlos Claret, recorda que les dades d’emissions de contaminants de Tersa i de control de la temperatura de la crema de residus "denotaven una clara i gravíssima contravenció de la normativa mediambiental", a l’emetre elements "altament nocius per a la salut" a l’atmosfera, com ara dioxines, furans i mercuri, entre d’altres.

En aquest sentit, els lletrats recalquen que ara l’informe de la Guàrdia Civil reforça les seves imputacions, ja que en aquest dictamen els agents afirmen que "no és possible donar fiabilitat que els processos de combustió assegurin la destrucció de contaminants com ara dioxines i furans". I, en concret, per les anomalies "aberrants" detectades en la temperatura de la crema d’escombraries, amb registres d’incineració per sota del límit mínim de 850 graus.

Risc d’emissió

Això seria normal si no se superen els cinc minuts de crema contínua per sota de 850 graus, però, segons la Guàrdia Civil, hi ha mesos amb "més de 1.000 minuts per sota" d’aquesta temperatura. Aquesta circumstància, segons els agents pèrits, suposa "un risc d’emissió" de contaminants que pot provocar un "perjudici per a la salut de les persones".

La jutge d’instrucció, davant la petició de proves per part de l’acusació, va assegurar el juliol del 2023 que s’havia d’esperar el resultat de la prova pericial ara practicada per la Guàrdia Civil per poder tenir indicis "respecte a l’actuació delictiva o no de l’Administració" que, va incidir, "ha anat validant tots els informes remesos" des de Tersa, així que "no es pot descartar que, en cas que els informes policials acreditessin la possible comissió de delictes" pels investigats (l’expresident de Tersa, exregidor i avui diputat Eloi Badia, i pel cap d’explotació de la planta) "es podria plantejar la investigació de l’administració pública competent".

L’acusació exercida per Airenet ha recollit ara el guant i requereix la declaració com a imputat del director de Qualitat Ambiental, Xavier Guinart, que al seu dia va comparèixer davant del jutge en qualitat de testimoni. Els advocats d’aquesta associació recorden que, com que l’Administració "no pot ser responsable en termes penals", s’ha "de procedir a la investigació de persones concretes" al servei de la mateixa i, en aquest cas, de Guinart. Quan va testificar, el càrrec de la Generalitat va assegurar que Tersa garantia les condicions d’incineració conforme a la normativa, sense haver-hi detectat cap irregularitat.

Notícies relacionades

Airenet, a més, demana la citació en qualitat de testimoni de Mireia Boya, actual directora de la Direcció General de Qualitat Ambiental, i Catalina Cerdà, cap de l’àrea d’assessorament jurídic en l’àmbit de medi ambient, que va ser qui va informar el maig del 2023 dels suposats errors en les dades d’emissions i temperatures. Així mateix, l’acusació demana que la jutge requereixi Tersa documentació sobre el directiu de l’empresa que supervisa el compliment de la llei en matèria de medi ambient i que s’identifiqui el personal de la planta encarregat de tasques relacionades amb les emissions de la incineradora. També requereix que se citi com investigada la persona que jurídicament representa la companyia.

La presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, considera que el dictamen de la Guàrdia Civil "acredita les denúncies" de l’entitat i creu que pot hi haver hagut "un doble control" sobre la temperatura a la central. "Cap planta podria funcionar a 10.000 graus. Si es mesurés aquesta temperatura, s’hauria d’aturar. Però no s’ha aturat ni ha explotat", emfatitza. Airenet sospita que "hi ha unes temperatures reals que no són les que Tersa informa a la Generalitat". Frucella considera que als balanços d’activitat de la incineradora hi ha "falsedats".