BCN climatitzarà 24 escoles abans del curs vinent

Les obres es faran a l’estiu i costaran 13,9 milions dels 100 previstos al pla de l’ajuntament per dotar les aules municipals d’una temperatura adequada.

BCN climatitzarà 24 escoles abans del curs vinent

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni va anunciar al setembre, quan es complien 100 dies de la seva arribada a l’alcaldia de Barcelona, que l’ajuntament climatitzaria totes les escoles de primària de Barcelona que són de competència municipal, 149, així com dos centres d’educació especial, tres instituts de titularitat municipal i 16 instituts escola, de competència compartida pel consistori i la Generalitat. En total, 170 centres que entren en la iniciativa que es coneix com a Pla Clima Escola Barcelona, amb una inversió global prevista de 100 milions d’euros i sis anys de durada.

El consistori en va anunciar ahir la primera fase, en la qual s’actuarà en 24 escoles, perquè comencin el curs 2024-2025 amb les temperatures adequades. Les obres es faran a l’estiu, durant el període en què no hi ha classes, i suposaran una inversió de 13,9 milions dels 100 milions del pla.

De les 24 escoles, dues són a Ciutat Vella, cinc a l’Eixample, una a les Corts, una a Sarrià-Sant Gervasi, dues a Gràcia, una a Horta-Guinardó, cinc a Sant Andreu i set a Sant Martí.

El projecte arriba quan fa temps que ha quedat clar que la calor s’ha convertit en un problema a les aules, i que les escoles no estan, habitualment, preparades per afrontar la situació, però també busca garantir que no faci fred als immobles durant els mesos d’hivern.

Sis anys i 55.000 alumnes

Després de la primera fase del 2024, anunciada ahir per la segona tinenta d’alcalde, Maria Eugènia Gay, el pla abordarà reformes de 30 centres cada any, amb una inversió anual de 17,7 milions, durant el 2025, el 2026, el 2027 i el 2028. L’últim any, el 2029, s’espera completar l’actuació amb els últims 26 centres, amb una inversió de 15,9 milions. En total, l’aire fresc, quan faci calor, i la calor, quan faci fred, ha de beneficiar 55.000 alumnes.

El consistori va analitzar la situació dels centres i va considerar que 84 dels 170 havien de ser els primers on s’actués, per criteris de necessitat i també de la possibilitat d’actuar ràpidament. Són els 24 d’aquest any i els 60 que es reformaran el 2025 i el 2026. La resta es climatitzaran del 2027 al 2029.

El pla de climatització ha sigut dissenyat pel Consorci d’Educació de Barcelona –que integren l’ajuntament i la Generalitat– i serà sufragat amb diners del consistori, en concret amb recursos aconseguits gràcies a la fiscalitat turística, és a dir, del percentatge de l’impost d’estades turístiques que correspon al consistori, perquè una part se la queda la Generalitat, i del recàrrec de la taxa turística.

Notícies relacionades

D’una banda, s’instal·laran equips de climatització per aerotèrmia, que produeixen fred i calor, i, de l’altra, es dotarà els immobles de plaques fotovoltaiques per produir l’energia que consumeixen els sistemes de climatització instal·lats.

Un dels dubtes que susciten les obres de l’estiu als 24 centres és si permetran que aquests obrin casals, un recurs necessari i sovint imprescindible per a moltes famílies que no tenen alternatives per a la cura dels seus fills quan no hi ha classes. La tinenta d’alcalde Gay va donar per fet que tots els centres podran organitzar aquestes activitats d’estiu i va precisar que aquesta circumstància, el fet que les obres es poguessin combinar amb els casals, s’ha tingut en compte. Amb tot, es contempla la possibilitat que en alguns casos les activitats s’hagin de celebrar en emplaçaments alternatius.