Retard en les obres per aluminosi

Retard en les obres per aluminosi

Jordi Ribalaygue

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue

La reparació dels centenars de pisos amb danys que amenacen l’estructura de desenes d’escales al barri que concentra els carrers més pobres de Barcelona va per llarg. Molt llarg, segons l’opinió d’alguns veïns. Amb tres anys de retard sobre el previst, l’ajuntament va revelar ahir els resultats dels exàmens practicats a 45 comunitats que agrupen 1.008 domicilis del Besòs i el Maresme, gairebé una cinquena part del barri, llastat pel risc de l’aluminosi i amb almenys 30 escales amb apuntalaments, xarxes i altres arranjaments per evitar despreniments. El govern de l’alcalde Jaume Collboni conclou que 1.251 vivendes de la zona requereixen rehabilitació, si bé la majoria continuaran sense arreglar-se durant l’actual mandat, que conclou el juny del 2027.

Les anàlisis de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) assignen a 693 vivendes de 38 escales un "nivell de prioritat 1" en la rehabilitació, però les obres s’ajornen al mandat que ve. De no mediar més demores, la reforma per als pisos que el consistori admet que exigeixen "una actuació prioritària" es posposa a una data inconcreta entre el juny del 2027 i el juny del 2031. En l’actual quadrienni no es contemplen més que tràmits previs a la remodelació.

Els 693 domicilis citats pateixen de deficiències estructurals "greus" o "molt greus". N’hi ha amb puntals o altres mesures per prevenir enfonsaments, com els que es van produir en una escala al desembre. També es detecta ciment aluminós, estès per construir el barri de pressa a mitjans del segle passat i que es revela trencadís amb el pas del temps.

L’ajuntament sí que es compromet que, d’aquí a les eleccions municipals del maig del 2027, es remodelin 204 vivendes de 10 escales, incloses en un pla pilot ja conegut i gairebé no desenvolupat. Aquesta desena de comunitats és l’avançament previst des del 2020 abans d’estendre la rehabilitació a la resta del Besòs i el Maresme. Fins ara, s’ha remodelat una finca amb 12 vivendes. El consistori assenyala ara que els treballs a dues comunitats més començaran el pròxim abril, i dues més, a partir de l’estiu.

A part, l’ajuntament incorpora 354 domicilis més repartits en 16escales al programa de rehabilitació, i els qualifica amb un "nivell de prioritat 2". S’aprecien defectes greus o molt greus a l’envoltant, la coberta o les instal·lacions de l’edifici. En aquest cas, el consistori no concreta quan s’arreglaran.

"Quatre mandats" de termini

El regidor de Sant Martí, David Escudé, apunta que es necessiten "quatre mandats" per culminar una "regeneració universal" del Besòs i el Maresme. Tenint en compte que es comença a comptar des del quadrienni esgotat el juny del 2023 amb el final del govern d’Ada Colau, el consistori es concedeix marge fins al 2035 per concloure les deficiències dels blocs. "S’avaluaran fórmules per anar més ràpid", matisa Escudé, que afirma que només s’havien reparat "quatre vivendes en quatre o vuit anys". "Que ara ensiguin 1.000 és un salt molt important", presumeix.

Aquest mandat l’ajuntament hi aporta 11,7milions d’euros. La suma es destina en gran manera a les 10 comunitats que ja se sabia que es regenerarien amb el pla pilot, taxat en 10 milions d’euros. El cost de la remodelació completa, ampliada a 64 comunitats amb 1.251 pisos afectats, es desconeix per ara. En qualsevol cas, els estudis identifiquen 1.746 domicilis a blocs amb danys de tots els nivells, ja siguin lleus, importants, greus o molt greus.

Escudé va assegurar que la rehabilitació del barri "serà prioritària aquest mandat" i que "no es para" en cap cas. Junts, Barcelona en Comú i ERC van collar el govern de Collboni al desembre, quan el van apressar a accelerar els plans contra els defectes estructurals pendents al Besòs i al Maresme i cinc barris més.

Insuficient per als afectats

El projecte no satisfà l’associació SOS Besòs/Maresme, que calcula que unes 2.800 vivendes exigeixen una actuació urgent. "Els 204 pisos que s’arreglaran aquest mandat ja es van anunciar el 2020. Són només 10 comunitats, quan el barri en té 203. Som al 2024 i només s’han arreglat 12 pisos que feia 11anys que ho demanaven", va criticar Teresa Pardo, membre de l’entitat.

La previsió de reparar 1.251 vivendes en un termini d’11 anys resulta insuficient per a SOS Besòs/Maresme. "És una cinquena part del barri. ¿Què passa amb les altres quatre cinquenes parts? Moltes s’han apuntalat amb urgència. Sense una línia d’actuació s’aboca que, d’aquí sis o set anys, alguns veïns no tinguin vivenda perquè s’haurà declarat en ruïna", va alertar.

SOS Besòs/Maresme acusa el consistori barceloní de modificar els criteris en els auxilis per excloure les escales que no estan estructurades. No són poques les que tenen vivendes ocupades i no tenen comunitat formada. "Diuen que només faran obres si estan cohesionades, però el 90% no estan en aquesta situació. No serà assumible per a la majoria i penalitza la vulnerabilitat", adverteix Pardo.

El gerent d’Urbanisme, David Martínez, reconeix que l’operació és "molt complexa". Admet que serà necessari l’aval de la majoria dels propietaris de la finca per intervenir-hi. "No podem actuar sense l’acord de la comunitat de propietaris", va esgrimir.

Notícies relacionades

Gran part dels immobles degradats sónals carrers que declaren menys renda a la capital, 7.028euros per persona el 2021. Martínez ha indicat que els veïns hauran de sufragar "una petita quantitat" per la remodelació. L’ajuntament preveu que entre el 80% i el 85% de la inversió s’assumeixi amb fons públics, segons la reparació. Al seu torn, es compromet a donar suport als veïns perquè puguin tramitar subvencions.

"Si la família és vulnerable, l’ajuda pot ser per al 100% del cost", va indicar Martínez. D’altra banda, va recalcar que el ciment aluminós "no és un problema" a tots els edificis. Va afegir que s’ha emplaçat algunes comunitats a "fer un bon ús de la vivenda": "Hem insistit que es ventili, perquè la humitat és el que consolida l’aluminosi".