Els Gegants de la Ciutat reestrenen el seu vestuari olímpic

Els gegants Jaume I i Violant d’Hongria de la Corona d’Aragó sortiran del Palau de la Virreina i rebran al Portal de la Pau els Reis Mags

Els Gegants de la Ciutat reestrenen el seu vestuari olímpic

Alba Zaplana Meritxell M. Pauné

2
Es llegeix en minuts
Alba Zaplana Meritxell M. Pauné

Els Gegants de la Ciutat de Barcelona recuperen aquest 2024 un vestuari emblemàtic que van utilitzar per primera vegada el 1992, quan els Jocs Olímpics van marcar un abans i un després en la projecció internacional de la ciutat. La presentació de la roba restaurada coincideix amb una activitat inèdita en dues dècades: que els gegants acudeixin a rebre els Reis Mags el 5 de gener, vigília de l’Epifania. Un esdeveniment històric per als impulsors, reconeix Nico Alonso, cap de colla de l’associació Gegants de la Ciutat.

Si la meteorologia ho permet, la parella de figures municipal sortirà del Palau de la Virreina cap a les 14.45 hores i mostrarà per primera vegada l’abillament dels noranta rescatat. Baixarà la Rambla en direcció al Portal de la Pau, on desembarquen Ses Majestats d’Orient."Aquest vestuari olímpic es va utilitzar del 1992 al 1999 i va quedar guardat", apunta Alonso, amb referència a la trencadora estètica modernista que van estrenar els gegants fa un quart de segle i que va generar llavors molta polèmica.

Un conveni entre l’Institut de Cultura de Barcelona i la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona ha permès restaurar els dos looks en el marc d’una commemoració rodona: 600 anys des de la primera referència documentada en els gegants a Barcelona, a Catalunya i a Europa (1424). A tall de prèvia de la celebració –que comptarà amb un programa d’actes propi durant l’any 2024–, les dues figures ja van reestrenar l’ornamentació del 1999 en les festes de Santa Eulàlia 2023. L’han lluït gairebé un any sencer i ara és el torn de treure a passejar la de l’any 1992.

Els Gegants de la Ciutat de Barcelona representen des de l’any 1985 els reis Jaume I i Violant d’Hongria de la Corona d’Aragó, però han personificat des del segle XV una gran varietat de personatges: des de reis perses fins als Reis Catòlics i fins i tot consellers de Barcelona. A més a més, les figures actuals no són les originals, sinó versions optimitzades. Nombroses còpies i restauracions han mirat d’alleugerir-les i millorar la seva usabilitat, mentre que el vestuari i els complements també s’han redissenyat en diverses ocasions.

Notícies relacionades

Experts de Solsona

La restauració de les peces olímpiques ha inclòs la renovació de les perruques per part de la postisseria Tapias, mentre que el rentat de les vestimentes ve de la mà de l’empresa Folk al Biaix. D’altra banda, l’adequació dels vestits, la restauració de l’antic ceptre del gegant, la reparació de les corones i el repintat de les figures són totes a càrrec del Taller Casserras de Solsona, amb uns prestigiosos especialistes que ja van participar en la renovació del 1992.