Barraquistes en la incertesa

La reactivació de la reforma de Vallcarca, projecte de transformació urbanística pendent des del 2002, amenaça un gran assentament de barraques, on (mal)viuen més de 200 persones.

Barraquistes en la incertesa

GISELA MACEDO

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma del barri de Vallcarca de Barcelona avança a poc a poc, però es desemmandreix de la letargia en la qual s’ha sumit durant anys. Una reactivació que enfonsa en la incertesa un ampli assentament de barraques. Allí viu la família extensa de l’Ellis, un nen d’11anys molt especial. Fa unes setmanes la seva imatge es va fer viral al prendre la paraula en un Consell de Barri, en presència de la regidora del districte, Laia Bonet (PSC), per demanar "solucions socials, no policials", per a la seva comunitat.

Després del relleu en el govern de Barcelona, assegura el moviment veïnal, la Guàrdia Urbana és "molt més bel·ligerant" contra la comunitat romanesa gitana assentada a solars amb barraques o locals ocupats, i que es dedica a la ferralla. El consistori fins i tot va mirar de col·locar-hi unes barreres New Jersey per impedir l’entrada als solars de furgonetes amb materials recollits, part essencial del seu aliment.

Tant l’associació de veïns Som Barri com el Síndic de Barcelona han retret aquesta decisió municipal i, després d’una concentració veïnal, van aconseguir que l’ajuntament renunciés a col·locar-hi les barreres. Per la seva banda, fonts municipals han argumentat a aquest diari que "a petició de la Guàrdia Urbana es va valorar intervenir per evitar aquest trànsit i garantir la convivència".

Suport veïnal

Des de Som Barri, que coordina un grup de suport per a les persones d’aquesta comunitat, asseguren que estan "sorpresos" per l’actitud de l’executiu de Jaume Collboni en aquesta arrencada de mandat. "Amb l’anterior govern vam iniciar un diàleg, i també amb Serveis Socials. Ara aquest diàleg està trencat per la seva part. Mai han volgut asseure’s a parlar amb nosaltres", assegura un dels seus portaveus, José González. Aquest diari es va posar en contacte amb l’ajuntament per preguntar per aquest assumpte i, un dia després, el consistori va contactar amb l’associació per posar data a una primera reunió, que tindrà lloc a mitjans de gener.

En la trobada, l’associació vol abordar el presumpte canvi d’actitud per part de la policia cap als barraquistes, ja que asseguren que "els assetgen més" i els compliquen la tasca de moure els seus vehicles per transportar la morralla.

També demanaran una solució habitacional per als que habiten a barraques. "Viure així no és desitjable per a ningú. Ho fan perquè no tenen cap altra possibilitat. Barcelona té tradició barraquista i es va construir molt per donar vivenda. Aquest problema s’hauria de resoldre i pensem que no hi ha voluntat, ni tampoc un pla clar per fer-ho. Ho han volgut solucionar amb policia i això no ens sembla bé", manifesta González.

El Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia, va visitar recentment els assentaments i locals ocupats de Vallcarca junt amb el seu equip. I demana a l’Ajuntament de Barcelona que faci un cens de la gent que hi ha vivint en aquesta situació i també a locals ocupats de la zona, ja que s’estima que són més de 200 persones.

Així mateix, Bondia insisteix que el consistori ha d’abordar el repte de la infravivenda com una cosa que va més enllà del problema habitacional: "Les persones que viuen a infravivendes pateixen una afectació de drets global. En primer lloc, és un problema de feina. I és que mentre hagin de dedicar-se a la ferralla no poden marxar dels solars, que és on tenen espai per treballar. També tenen problemes d’assistència sanitària quant a salut dental, per exemple; a això s’hi suma l’estigma".

Projecte pendent

Vallcarca té un projecte de transformació urbanística pendent des de l’any 2002, que per a l’actual mandat és una "prioritat", expliquen fonts municipals a aquest diari. Consisteix a desencallar la creació d’un parc central i una rambla verda a l’avinguda de Vallcarca, actuació que podria tenir com a conseqüència el desallotjament d’aquestes famílies, que viuen amb la incertesa de què els passarà quan arribi el moment d’executar el projecte.

Notícies relacionades

El Síndic demana que, quan arribi l’hora de desallotjar-los per portar a terme la gran renovació urbanística, "es faci bé, no d’un dia per a l’altre". Des de l’ajuntament asseguren que la transformació es farà "amb diàleg, buscant el màxim consens, però sense que aquest sigui l’excusa per no actuar". El futur Parc Central de Vallcarca té el seu projecte executiu en marxa i la previsió del consistori és tenir-lo llest el 2024, per posteriorment iniciar les obres. Allà s’ubicaran, també, 60 vivendes de protecció oficial.

La rambla verda, per la seva banda, continua sense calendari i sense cap acord per materialitzar-se. L’ajuntament explica que "està treballant en la planificació d’aquesta transformació pendent, una estratègia que es compartirà amb els grups de veïns." A causa dels més de 20 anys de demora del pla, dilluns el grup municipal de Junts va convocar els mitjans per exigir al govern de Collboni que materialitzi el projecte sense més dilació.