Humana, a l’epicentre de la moda

El centre comercial de Barcelona, en ple carrer Portaferrissa, acull la botiga més gran i emblemàtica (i ja en són 22) de la cadena pionera de la segona mà a Espanya.

Humana, a l’epicentre de la moda

LAURA ESTIRADO

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Vaig posar en marxa el que avui és Humana Fundació Poble per Poble a Espanya, el 1987, a Santa Coloma de Gramenet". Parla la seva directora general, Elisabeth Molnar, que va arribar a Catalunya amb una dècada d’experiència realitzant la mateixa feina a Dinamarca, el seu país d’origen. Llavors, recorda, "no hi havia gaire preocupació pel medi ambient ni el reciclatge, i el nostre objectiu llavors era portar una part de la riquesa del nord als països del sud i millorar les condicions de vida d’aquella gent. I encara ho continua sent, fer que amb la roba milers de persones tinguin una vida millor".

Molnar sent un "profund orgull" al comprovar fins on ha arribat la seva organització en aquest temps: "Hem participat a influir i fer canviar la sensibilització sobre la reutilització. Veig que avui hi ha molta gent que és conscient que quan compra a Humana aporta el seu granet de sorra per millorar les condicions de moltíssima gent".

"¿Qui ens havia de dir fa 36 anys que obriríem una botiga a Portaferrissa?, exclama. Quan vam arribar no hi havia ni un contenidor al carrer ni una botiga. Vam buscar per Tuset, per Diagonal... per tot el centre. Vam trobar bons locals però eren inabastables perquè tenien lloguers molt alts. Vam mirar cada vegada més cap als afores, i al final vam trobar una botiga a l’avinguda de Santa Coloma, que va ser el bressol d’Humana. Vam iniciar l’activitat i vam començar a posar contenidors a la zona del Vallès".

Festa amb DJ

Després de 36 anys, i després d’haver obert 21 establiments a Barcelona (51 a tot Espanya), Humana inaugura avui la seva botiga més gran i emblemàtica, la número 22, dedicada a la moda de segona mà, en aquest cas, exclusivament al vintage. Aquesta tarda a partir de les 18.00 hores, es reservarà per als parlaments de Molnar i també del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, en qualitat d’entitat pública que recolza aquesta nova aposta comercial. També hi haurà una festa amenitzada per la dj Onira Sister i un taller d’upcycling.

Per a qui no ho sàpiga, aclareix Molnar, "el vintage és la roba que té com a mínim 20 anys, però que a més és estilosa i té alguna cosa especial" [¿Entenen ara el revival dels 2000 i el gust de la generació Z per la moda d’aquella època?].

Tot un encert, doncs, que el nou local d’Humana (en el número 21 de la Portaferrissa) estigui dedicat en exclusiva a aquest tipus de roba amb solera. Des del mateix dia de l’obertura de la botiga, que té 307 metres quadrats repartits en dues plantes, s’oferirà un total de 6.000 articles, des de peces de roba fins a calçat i complements.

Peces "úniques"

"Són peces úniques difícils de trobar en un altre lloc. El públic majoritari és jove, la majoria amb consciència social i ecològica", recalca Molnar, sabedora del "moment idíl·lic que viu el sector de la segona mà".

Notícies relacionades

"Fa alguns anys els articles de moda vintage ocupaven un corner de les nostres botigues, però ja fa un parell d’anys que han aconseguit tenir el seu espai propi amb botigues especialitzades", explica Rafael Mas, director de Projectes i Relacions externes de l’entitat.

"És molt positiu que sorgeixin cada vegada més botigues de segona mà amb una estètica renovada, amb productes triats i atractius, i en espais ben situats. L’obertura d’aquesta nova botiga de segona mà ajuda a normalitzar aquest canvi de consum i facilita que els compradors tinguin accés a maneres senzilles de portar-lo a terme: més comercialització de tèxtil sostenible i de segona mà; més informació sobre manteniment, reparació i upcycling; més punts de recollida de roba utilitzada", comenta Peraire, al capdavant d’un organisme molt present també a l’agenda de la gran cita de la moda a Catalunya, la 080 Barcelona Fashion, que en l’edició passada va celebrar la seva segona desfilada Reborn, amb peces de roba reutilitzada.