A Pedralbes

Un xou de llums s’estrena en un jardí protegit de Barcelona enmig de protestes i peticions de tancament

Un xou de llums s’estrena en un jardí protegit de Barcelona enmig de protestes i peticions de tancament

JR

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Prop d’un centenar de persones s’han manifestat aquest dilluns davant els jardins de Torre Girona, a Barcelona, abans del primer espectacle del circuit de llums Natura Encesa que l’ajuntament ha autoritzat que s’instal·li al parc públic, preservat per estar declarat d’interès urbanístic i llar d’espècies protegides. Els congregats han protestat contra l’espectacle, que creuen que amenaça el benestar i la supervivència de la vegetació i la fauna que acull l’arbreda, situada al barri de Pedralbes. 

El consistori ha esgotat el marge fins aquesta mateixa tarda per atorgar la llicència d’activitat a l’empresa Naturaleza Encendida SL. El govern municipal explica que s’ha concedit després de constatar que la companyia compleix els requisits exigits. Per la seva banda, els manifestants han exigit que es cancel·li el festival, que preveu rebre un màxim de 4.000 persones cada dia fins al 21 de gener.

L’Associació de Veïns de Zona Universitària ha instat en un jutjat que es prenguin mesures cautelars perquè se suspengui el recorregut lluminós, que ha desplegat més de 800 focus, làsers i projectors, més de 500 figures i centenars de quilòmetres de cable sobre 17.538 metres quadrats de zona verda. Quatre associacions animalistes han traslladat la mateixa petició a la fiscalia. Per ara, cap instància ha ordenat paralitzar el xou, que s’ha inaugurat aquesta tarda abans d’obrir les portes al públic a les 21.15 hores. Les actuacions seran diàries de 18.00 a 21.45 hores i les entrades costen de 14 a 30 euros.

Un ànec mort

Veïns i empleats del Barcelona Supercomputing Center (BSC) –amb seu a l’antiga capella de Torre Girona– asseguren que un ànec va morir atropellat durant els treballs de muntatge la setmana passada. Una oca ja va resultar ferida per una camioneta a l’entorn del parc dies enrere. «No és ètic ni moral fer economia amb una cosa tan bonica que estan destruint i que només perjudicarà l’entorn natural i que traurà vides, com ja ha passat», ha expressat Beatriz Arévalo, responsable territorial del Partit Animalista (PACMA) a Catalunya. 

«Pensem que s’està cometent un delicte», ha afirmat el president de l’Associació de Veïns de Zona Universitària, Josep Maria Guillumet. El dirigent veïnal ha pregat que l’espectacle «s’aturi i que no es torni a fer mai més en aquest espai protegit». L’adjudicació de l’ajuntament permet que el xou es repeteixi als jardins d’aquí a un any. 

Treballadors del BSC s’han concentrat al costat de veïns i animalistes. Un delegat del sindicat CGT, Eneko Martín, ha explicat que el soroll i els llums de Natura Encesa estan incomodant el personal del centre científic, que té un dels supercomputadors més potents d’Europa.

«Moltes companyes es queixen –ha assenyalat Martín-. És impossible treballar amb la música tan alta. A més, els projectors de llum enlluernen les finestres i els accessos al parc s’han limitat. Hi haurà qui haurà de fer una volta increïble per entrar a treballar. S’obriran en cas d’emergència, però no tenim clar què es farà en aquest cas». El comitè d’empresa del BSC ha obtingut 303 firmes –majoritàriament, d’empleats del centre– i l’adhesió de nou organitzacions per reclamar al consistori que impedeixi el xou.

El districte de les Corts promet un control exhaustiu i, en cas que es produeixin danys, exigir als promotors que en paguin la reparació. Els responsables de la instal·lació responen que han adoptat mesures per procurar el «menor impacte» possible sobre els jardins i que compleixen els requeriments del consistori i la Generalitat.

En canvi, el moviment veïnal oposat al certamen i grups animalistes sostenen que Naturaleza Encendida SL no se cenyeix a totes les indicacions que consten en un dictamen del Departament d’Acció Climàtica; entre les quals, que la il·luminació s’enfoqui cap al terra en tot l’itinerari. La conselleria respon que es tracta de «recomanacions».  

«Allunyament» de rapaços

Notícies relacionades

Per la seva banda, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) –que té el seu rectorat dins del parc– va entregar al consistori dos informes que consideren que l’espectacle és incompatible amb la salvaguarda d’un espai d’alt valor ecològic. Un estudi firmat per la mateixa universitat recalca que els jardins contenen quatre conjunts d’arbres catalogats i allotgen 65 tipus d’aus, mamífers, amfibis i invertebrats, incloses 38 espècies que requereixen una protecció especial.   

El dictamen de la UPC alerta que l’exhibició de llum i música pugui causar l’«allunyament» d’aus rapinyaires que pul·lulen a la nit a Torre Girona, com òlibes, mussols i escarabats. El seu període reproductor s’estén de desembre a gener, que coincidirà aquesta vegada amb el festival. L’informe també augura la marxa d’espècies d’ocells aquàtics del llac de l’arbreda, incorporat al trajecte de Natura Encesa. Allà se solen veure gallinetes, oques, ànecs canyelles, ànecs blaus, morells capelluts, morells cap-rojos i, amb certa regularitat, una parella de bernats pescaires.