Les festes a la ciutat

‘Ara ve Barcelona’: Collboni remarca el canvi d’etapa en el programa de celebració de Nadal

Manga, còmic i homenatge al comerç xinès en la il·luminació nadalenca del passeig de Sant Joan

La Torre de Nadal, òpera i circ, plat fort d’un àmplia programació nadalenca a Barcelona

‘Ara ve Barcelona’: Collboni remarca el canvi d’etapa en el programa de celebració de Nadal

Ayuntamiento de Barcelona

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat aquest dijous el gruix d’activitats nadalenques que la ciutat viurà amb motiu del Nadal, un programa que tindrà els seus eixos a la plaça de Catalunya i la de la Universitat, on hi haurà activitats del 16 al 29 de desembre, i també en els llums que s’encendran a tota la ciutat el 23 de novembre.

Collboni ha confiat que el Nadal «doni confiança a la ciutat» i ha plantejat els actes previstos com una «invitació a viure’l». El lema elegit pel consistori per al primer programa nadalenc del socialista com a alcalde posa l’accent en el canvi d’etapa que viu Barcelona, en un tornar a començar: ‘Ara ve Nadal, ara ve Barcelona’. El lema apareix junt amb una jove.

«No és el meu Nadal»

«No és el meu Nadal, és el de la ciutat. No espero que es recordi com una cosa especial, senzillament vull que la ciutat disfruti de la cultura, de dinar i sopar als millors restaurants; aspiro que la gent ho passi bé i sigui feliç», ha afirmat Collboni al ser preguntat sobre si el seu primer Nadal en el càrrec té un significat especial per a ell.

També ha rebutjat entrar en la pugna per la decoració amb altres ciutats, com Vigo i Badalona: «Nosaltres no participem en carreres, som Barcelona, no necessitem posar l’arbre més alt. Cada ciutat expressa la seva identitat i la nostra és no entrar en aquestes competicions».

Pàgina en blanc

Després d’una breu presentació de Collboni, el comissari del Nadal, Oriol Martí, ara també gerent de l’ICUB, entre altres artífexs de la programació, ha donat detalls del que està previst. Martí ha precisat que els barcelonins podran assistir a prop de 30 propostes amb més de 300 sessions d’unes 80 formacions, companyies i agents culturals. En total hi participaran 235 artistes. I ha remarcat que el consistori enfoca la cita nadalenca «amb una absoluta complicitat amb el sector comercial».

El Barcelona Festival de Nadal inclou les activitats previstes a la plaça de Catalunya i la de la Universitat del 16 i el 29 de desembre. En aquests 14 dies, la plaça de Catalunya farà una mena d’homenatge al paper que també al·ludirà a un nou principi, perquè la proposta es titula ‘Pàgina en blanc’: la plaça es converteix en un espai de reflexió, dissenyat per l’arquitecte i escenògraf Juli Sanjuan.

Començar de nou

La proposta, segons precisa el consistori en la seva documentació, està «inspirada en el fet de començar de nou i a partir de tot el que ha absorbit el nostre imaginari poder estrenar la mateixa pàgina en blanc». Marc Salicrú, en el disseny de la il·luminació, FRAU Recerques Visuals amb una proposta videogràfica i Aïna Roca Mora, amb la conceptualització de l’espai, completen el disseny de la zona.

 Al matí, d’11.00 a 14.00, la plaça de Catalunya programarà activitats pensades per a les famílies i relacionades amb la literatura, la creació artística, l’aprenentatge i el joc. El paper en serà el fil conductor i hi haurà un homenatge a la impremta. En aquesta franja sonarà a la plaça la música que posarà el duet de ‘dj’ Ssissterss.

Miqui Puig

A les 16.30 començarà cada dia una sessió amb Miqui Puig DJ, seguit de The Gramophone All Stars Big Band. I s’hi podran veure espectacles de dansa, circ, funambulisme i parkour a càrrec de LaSala, Eléctrico 28, Companyia de Circ ‘Eia’, Lezards Bleus, Quim Bigas i Silvia Batet. I després, més música, amb grups com Mazoni, Tarquim, Saphie Wells, Alba Armengou, Dani Nel·lo, Magalí Datzira, La Maria i Núria Graham.

De nit hi haurà un espectacle de gran format obra de l’Agrupación Señor Serrano, que tancarà la jornada. El títol de l’espectacle: ‘La taula’, en al·lusió a una taula de Nadal i a com el deuen celebrar en altres llocs.

Arts digitals, el Sónar

A la plaça de la Universitat es concentren les arts digitals, amb una instal·lació audiovisual interactiva, Analema, que estarà operativa cada dia d’11.00 a 23.00, a partir d’una idea del festival Sónar desenvolupada per Glassworks i l’espai sonor de Tarta Relena que està inspirada en el recorregut anual del sol i la celebració del solstici d’hivern. L’analema és la corba que descriu el sol en la seva trajectòria.

Notícies relacionades

Per a l’encesa dels llums de Nadal, l’ajuntament ha previst un conte visual, ‘Astronómica’, una idea d’Obskené amb la col·laboració de Big Band Mambo Jambo i Swing Cats. L’espectacle està inspirat n Assumpció Català (1925-2009), matemàtica i divulgadora.

Consum responsable

Als districtes hi haurà 100 activitats de 40 formacions del 9 de desembre al 4 de gener. Als mercats hi haurà música itinerant. A l’entorn de la plaça de Catalunya se celebrarà la novena edició de la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària, encunyada per primera vegada per Ada Colau en el seu primer Nadal com a alcaldessa, el 2015.