Limitació al centre de la ciutat
Barcelona dona per erradicats els grups massius de turistes a cop de megàfon a Ciutat Vella
Dades de març a agost indiquen que la norma que impedeix col·lectius amb guia de més de 20 visitants funciona
Prorrogat el vedat a grups turístics al centre de Barcelona: màxim 20 persones
Barcelona limitarà els grups turístics a 20 persones a Ciutat Vella a partir del març
Entra en vigor la limitació de grups de turistes en zones de Ciutat Vella a Barcelona

Barcelona i el turisme mantenen una relació intensa: el sector ha tingut en els últims anys un pes econòmic innegable i decisiu a la ciutat, que es combina amb una sèrie d’efectes negatius que van de la creixent dificultat de l’accés a la vivenda al difícil que és caminar per alguns carrers per al ciutadà local, obligat amb freqüència a esquivar visitants.
Per aquest últim motiu, ERC va proposar fa dos anys limitar el nombre de persones que formen els grups de turistes que recorren Ciutat Vella amb un guia. El govern de Barcelona en Comú i el PSC va recollir el guant i, després d’un procés d’elaboració i aprovació d’un decret, la norma va començar a aplicar-se aquest any: va estar vigent al districte des de l’1 de març passat fins al 31 d’agost. I ho continua estant, ja que la limitació va ser aprovada per a 12 mesos més, fins al setembre del 2024
20 turistes com a màxim
La regulació afecta només Ciutat Vella i impedeix que els grups que la recorrin estiguin compostos per més de 20 turistes, veta que el guia s’hi comuniqui amb un megàfon o amplificador i limita el nombre de grups que hi pot haver en alguns punts del centre de la ciutat. Les sancions previstes per als casos en els quals es respectin aquestes condicions van de 1.500 a 3.000 euros.
Ara, el govern de Jaume Collboni fa balanç del resultat que ha tingut el decret, amb les dades obtingudes del març a l’agost, que llança dues conclusions essencials: en general, el compliment de la restricció ha sigut gairebé total. En particular, no s’han vist més megàfons que ofenguin amb els seus crits el que no vol escoltar algunes explicacions.
7.000 grups, 260 d’incomplidors
Les dades, a què ha tingut accés aquest diari, afecten dos períodes, del març al maig i del juny a l’agost. En els primers tres mesos, un 96% dels grups van respectar la limitació, i el percentatge va pujar un 97% en els tres posteriors, els estiuencs.
El consistori compta amb personal que analitza quants grups turístics recorren Ciutat Vella i que informa els guies sobre la regulació. Del març a finals del mes de maig, van ser detectats 3.279 grups de turistes a la zona. D’aquest total, 141 van incomplir les normes. Del juny a finals d’agost, van ser 3.859 els grups comptats, i 122 els incomplidors.
Els incompliments, segons les dades, es van donar en casos en els quals els grups eren de 24 o 25 integrants. En canvi, no es va donar cap cas de guia turístic amb megàfon, i l’anàlisi municipal indica que l’ús de sistemes d’auriculars per a les explicacions s’ha incrementat.
Dos expedients
En la part inicial de l’aplicació de la norma, la Guàrdia Urbana va arribar a obrir dos expedients sancionadors, però la seva actuació no ha sigut necessària. El consistori prepara campanyes informatives per als operadors turístics i per al Port de Barcelona, perquè els creueristes coneguin la regulació.
El juny del 2022, el consistori va tancar un acord amb dos col·lectius que representen 800 guies, l’Associació de Guies Habilitats per la Generalitat de Catalunya per un Turisme Responsable i de Qualitat (AGUICAT) i l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT), perquè subscriguessin un compromís de bones pràctiques. Aleshores no estava clar encara com es podria blindar la limitació dels grups. Ara existeix una capacitat sancionadora. Agents cívics municipals s’encarreguen de vigilar que no hi hagi incumplimentos.
De 15 a 20 turistes
Quan, a instàncies del ja exregidor republicà Miquel Puig, el ple va aprovar per primera vegada limitar els grups a Ciutat Vella, el novembre del 2021, ho va fer fixant en 15 turistes el màxim i va determinar que en alguns carrers els grups només podrien circular en un sentit.
Quan la norma va ser perfilada, i es va aprovar definitivament, el novembre del 2022, va pujar de 15 a 20 persones com a màxim. El llavors regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va argumentar el canvi perquè ser l’elegida una xifra que casa amb el nombre de turistes que caben en un autocar. Quant a la circulació restringida a un sol sentit, la restricció va ser descartada per considerar que no resultava determinant.
Notícies relacionadesSí que es va mantenir una segona limitació, la de quants grups poden coincidir als llocs més freqüentats. La plaça de Sant Jaume i la plaça Reial són, amb vuit, els espais que més poden acollir alhora. Els que menys, la plaça de la Barceloneta i la façana del Palau de la Música, plaça de Lluís Millet: només un grup és permès, és a dir, un segon no pot entrar fins que surti l’anterior.

Llocs restringits
Els 12 llocs de Ciutat Vella en els quals s’apliquen les restriccions són els següents:
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- El nou pontificat El nord-americà Lleó XIV, un Papa per bastir ponts al diàleg
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Obertura de diligències La Fiscalia Europea investiga per malversació el supercomputador quàntic de Barcelona impulsat per Sánchez
- Enginyeria genètica Els creadors dels llops gegants de Joc de Trons afirmen que són a prop de «tornar a la vida» els tigres de Tasmània
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Habemus Papam Qui és el nou Papa? Així és Robert Francis Prevost, elegit nou Pontífex Lleó XIV