El govern de la ciutat

Barcelona inicia el debat amb els grups per modificar l’ordenança de convivència d’aquí un any

Barcelona inicia el debat amb els grups per modificar l’ordenança de convivència d’aquí un any

Blanca Blay / ACN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona confia a haver modificat d’aquí un any, és a dir, a finals del 2024, l’ordenança de convivència, aprovada el 2006. Així ho ha explicat aquest dilluns el tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, després de mantenir una reunió amb representants de tots els grups municipals.

El procés de modificació de l’ordenança ja va ser al·ludit poc després de començar el mandat, el 26 de juliol, quan Batlle i la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, van exposar les línies mestres del pla Endreça. I quan ERC va proposar reformar l’ordenança en la comissió de Presidència al setembre el govern de Jaume Collboni ho va assumir com l’inici del procés. De fet, Batlle ha afirmat aquest dilluns que la proposta dels republicans va ser el tret de sortida d’aquesta qüestió: «És un guant que va recollir el govern».

Mantenir la «carcassa» de l’ordenança

La previsió, ha precisat Batlle, és que el diàleg amb els grups municipals i amb les entitats de la ciutat duri set mesos i mig i que la modificació de l’ordenança sigui aprovada per la comissió de govern al maig, per tal que es doni, així, inici a un tràmit que conclouria amb l’aprovació definitiva el novembre del 2024.

El tinent d’alcaldia ha assegurat que no considera necessari fer una nova ordenança, que es pot conservar «la carcassa» de la vigent i modificar-la en funció de les necessitats. D’entrada, és necessària una actualització lògica després de gairebé 20 anys, i també una formulació que serveixi perquè les sancions no siguin paper mullat i alhora que no s’acarnissin amb col·lectius vulnerables.

Sancions i mesures alternatives

Cal aprofundir en les possibles mesures alternatives a les sancions i incorporar a la de convivència qüestions que ara depenen d’altres ordenances, segons ha explicat el regidor: «18 anys després, hi ha nous tipus a contemplar i cal fixar una previsió de fets sancionables, imports i mesures alternatives».

Com una prèvia per al treball dels grups, fa setmanes que una comissió tècnica dirigida per la gerent de Seguretat i Prevenció, Maite Casado, va començar a analitzar la situació de l’ordenança. Ho ha explicat la comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, que encapçala la part tècnica.

Surroca ha relatat que s’han creat sis subcomissions que s’encarreguen de diferents àmbits relacionats amb l’ordenança: revisió dels textos vigents, àmbits a regular per jurisprudència no contemplada, posterior al 2006; revisió del procediment sancionador perquè sigui més eficaç; revisió dels preus de les sancions; col·lectius vulnerables i mesures alternatives a les sancions, i perspectiva de gènere.

Procés participatiu

Notícies relacionades

La modificació de la norma haurà de comptar amb un procés participatiu –previst en el reglament establert per a aquest fi– i és de preveure que el govern de Collboni miri d’incloure-hi en la majoria que l’aprovi, si és que el procés no es trunca per algun motiu, el màxim de grups possibles.

«És clar que som al principi», ha remarcat Batlle, que s’ha mostrat a favor de «sumar totes les sensibilitats» a la modificació.