La palmera que va matar una noia al Raval, sotmesa a una prova pericial
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Nou pas en la causa penal oberta per aclarir la mort d’una noia de 20 anys aquest agost al caure-li a sobre una palmera al Raval. El Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona ha autoritzat finalment la prova pericial que sol·licitava des de setembre la família de la víctima, personada com a acusació particular. 

Així, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, dimecres, 15 de novembre, un especialista agrònom contractat per la defensa –el bufet d’advocats Vosseler– acudirà al viver Tres Pins de Montjuïc per examinar les restes de l’arbre. El jutge va dictar fa dos mesos l’obligació de preservar les restes de la palmera que va caure el 4 d’agost al carrer de Joaquín Costa, a fi d’atendre’n un eventual peritatge independent.

El pèrit realitzarà una anàlisi citopatològic amb el qual l’acusació vol «acreditar o descartar l’existència d’estrès hídric com a principal causa del venciment». A més, estudiarà l’estrenyiment i inclinació del tronc, per si poguessin ser rellevants. En definitiva, indicis de negligència en la tutela de l’exemplar per part de l’administració.

L’Ajuntament de Barcelona, no obstant, ja va fer el seu profund examen de l’arbre entre agost i setembre. Tot i que la prolongada falta de pluja la primavera del 2023 va ser una de les primeres hipòtesis que va contemplar el consistori, ni els especialistes municipals ni un informe extern encarregat van poder resoldre per què va caure exactament la datilera del Raval. Aquesta incertesa va portar el consistori a anunciar una gran tala preventiva de totes les datileres de més de 10 metres i qualsevol de més de 5 que presenti alguna anomalia.

Sobreseïment

Notícies relacionades

La pericial arriba en un moment clau. El jutge va dictar el sobreseïment de la causa el 20 de setembre, a l’entendre que seria més oportú abordar el cas per la via civil amb un contenciós administratiu, tal com es vehiculen la majoria d’indemnitzacions per aquest tipus d’accidents. «Tot i que hi pogués haver una omissió a la diligència exigida en la cura adequada dels arbres, aquesta omissió no té prou intensitat» per constituir una negligència penal, afirma la interlocutòria del jutge, a la qual ha tingut accés aquest diari.

El sobreseïment encara no és ferm arran del recurs de l’acusació particular presentat set dies després per la part denunciant. En cas d’arxivar-se finalment al jutjat d’instrucció, el recurs s’elevaria a l’Audiència de Barcelona.