Medicina d’avantguarda

Barcelona inicia la construcció del centre de recerca en immunologia més gran d’Espanya

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona és més a prop d’allotjar el primer centre de recerca especialitzat en immunologia d’Espanya i un dels primers a Europa. Aquest dimarts ha tingut lloc la col·locació de la primera pedra del CaixaResearch Institute, en un acte a què han assistit l’l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el president de la Fundació «la Caixa», Isidre Fainé i el director del projecte científic del futur equipament, Josep Tabernero.

L’institut, amb una inversió pròxima als 100 milions d’euros proporcionats per la Fundació «la Caixa», s’erigeix com un epicentre de referència internacional en recerca científica en el camp de la immunologia. L’enfocament principal del centre serà la investigació dels processos del sistema immunològic en la seva interacció amb malalties comunes, com les neurològiques, oncològiques i infeccioses, a més d’analitzar els factors ambientals que influeixen en el sistema immunològic.

Render del futur CaixaResearch Institute de Barcelona /

Fundació ‘La Caixa’

Render del futur CaixaResearch Institute a Barcelona /

Fundació ‘La Caixa’

Durant l’acte d’inici d’obres d’aquest dimarts, Josep Tabernero ha assegurat que la immunologia és «la pedra angular de la biomedicina moderna». Tenint en compte que el sistema immunològic és la defensa natural del cos contra infeccions i malalties, la immunoteràpia constitueix un tractament mèdic que busca enfortir-lo i dirigir-lo. La immunoteràpia ja ha demostrat ser efectiva per tractar certs tipus de càncer i malalties autoimmunes, i s’ha utilitzat per crear les últimes vacunes ARN missatger, com les que s’han desenvolupat durant la pandèmia de la covid-19.

Així mateix, Tabernero ha remarcat que la immunologia és una disciplina «molt complexa» que requereix investigació. En aquest sentit, ha remarcat que actualment «només el 25% dels malalts de càncer es beneficien d’aquestes teràpies, de manera que encara queda molt per avançar per aconseguir tractar un ventall més ampli de pacients. En aquest centre pioner que ha començat a construir-se, «els equips científics tindran a la seva disposició eines d’avantguarda, tecnologia d’última generació i un entorn de recerca de primer nivell», que els permetrà anar en aquesta direcció, ha destacat Tabernero. 

Des de la Fundació ‘La Caixa’ destaquen que el CaixaResearch Institute té l’ambició de posicionar Barcelona i Espanya a l’avantguarda de la recerca en immunologia, i per a això s’enfocaran a atraure «talent internacional de primer nivell». Amb aquesta voluntat han nomenat president del comitè assessor de l’entitat el doctor Antoni Ribas, destacat expert en aquest camp científic. A partir del 2025, quan l’institut entri en funcionament, la previsió és que l’equipament vagi creixent fins a comptar amb almenys 500 professionals treballant, entre científics, personal tècnic i administratiu, si bé l’edifici tindrà capacitat per a 700 persones.

El centre s’està construint en un solar davant el Cosmocaixa, a tocar de la Ronda de Dalt de la capital catalana. En el marc de la cerimònia per posar la seva primera pedra, els representants de les institucions involucrades han dipositat objectes històrics en una càpsula del temps, acte que simbolitza l’inici d’una nova era en la recerca mèdica.

Ubicacion del futur CaixaResearch Institute, al costat del Cosmocaixa /

Fundació ‘La Caixa’

Render del futur CaixaResearch Institute de Barcelona /

Fundació ‘La Caixa’
Notícies relacionades

En el seu parlament, Jaume Collboni ha agraït l’elecció de Barcelona per invertir en aquest projecte i ha asseverat que «un país sense recerca és un país sense possibilitats de desenvolupament». També ha remarcat que Espanya «necessita un govern progressista perquè la ciència continuï avançant, per no fer cap pas enrere i perquè Barcelona continuï rebent les inversions i el reconeixement que mereix, per a així reforçar la seva capitalitat científica».

Per la seva banda, el president de la Fundació ‘La Caixa’, Isidre Fainé, ha destacat que aquesta primera pedra «representa una fita transcendental en la història de la recerca al nostre país». «Gràcies a la unió d’esforços de diferents actors compromesos amb el benestar de la societat, podrem impulsar solucions innovadores per als grans reptes que afrontem actualment en el camp de la salut», ha afegit.