Comissió mixta Ajuntament-Generalitat

Collboni concretarà aquest divendres la cessió de 27 solars al Govern per construir vivenda pública

Collboni concretarà aquest divendres la cessió de 27 solars al Govern per construir vivenda pública

Europa Press / Kike Rincón

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, encapçalaran aquest divendres les delegacions que participaran en la Comissió mixta Ajuntament-Generalitat, una trobada que s’iniciarà a les 10.30 hores i que suposa una prolongació de la primera reunió que Collboni va celebrar amb el president, Pere Aragonès, el 30 d’agost passat, després de la seva investidura com a regidor.

En aquella entrevista inicial, marcada per la previsible cordialitat, l’alcalde va oferir 27 solars a Aragonès perquè la Generalitat hi construeixi vivenda pública, amb la previsió que s’hi puguin erigir 1.764 pisos, amb una inversió de 265 milions d’euros. L’objectiu d’aquestes vivendes seria ampliar el parc de vivenda pública dedicat a lloguer a Barcelona. Essencialment, lloguer assequible, com es denomina el que té un preu que és entre el de mercat i el social.

Canvi de sistema

En els dos mandats d’Ada Colau com a alcaldessa el parc municipal va pujar de més de 7.000 pisos a prop de 12.000. En aquells vuit anys, Colau va denunciar sovint que la Generalitat no estava fent vivenda malgrat ser la seva competència, i que el consistori havia de compensar aquesta inacció. Amb el seu oferiment, Collboni va iniciar el camí per canviar aquesta lògica, i, s’ha de remarcar, va venir a dir sense dir-ho que aquests solars s’haurien pogut oferir també amb Colau com a alcaldessa.

Fonts de la Generalitat adverteixen que la cessió de solars és un pas decisiu perquè l’Incasòl avanci en el seu canvi de prioritats i passi a aixecar vivenda pública, després d’anys fent promoció industrial. Un canvi, remarquen, que no es fa en dos dies. Collboni va recordar a l’agost que el consistori té en aquests moments 4.892 pisos en construcció actualment.

Confirmació

Notícies relacionades

En la reunió d’aquest divendres es preveu que aquell oferiment de l’agost es converteixi en una cessió confirmada, i que es conegui on són els 27 solars, ja que tan sols van transcendir les direccions d’alguns, com els situats a la Via Trajana 17-19 (la Verneda), on la previsió contempla la construcció de 134 pisos, i el carrer de Plom, 17 (Marina del Prat Vermell), amb espai per a 88 més.

Segons es va informar després de la reunió d’agost, dels 27 solars oferts, 14 estarien ja disponibles, mentre que els altres 13 es podrien cedir al llarg dels pròxims quatre anys. Els 14 més immediats permetrien promoure 811 pisos, mentre que el segon lot sumaria 953. Estan situats principalment als districtes de Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris.