La festa major de Barcelona

L’Estació del Nord relleva la Ciutadella en la Mercè amb nou escenaris

L’Estació del Nord relleva la Ciutadella en la Mercè amb nou escenaris

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

El parc de l’Estació del Nord agafa el relleu de la Ciutadella com a epicentre de la Mercè Art de Carrer (MAC) amb molta ambició, amb fins a nou escenaris diferents on disfrutar, en paraules de l’ànima de la programació, Marta Almirall, d’espectacles de vegades gamberros, en altres ocasions transgressors, sempre que sigui possible humorístics i, com a mínim denominador comú, sempre d’un alta qualitat artística. «L’art és assumir riscos», diu Almirall sobre la decisió de tancar l’etapa de la Ciutadella i obrir-ne una de nova en un parc que urbanísticament és, en honor a la veritat, molt més versàtil per trobar el lloc adequat per a un número.

Seran 300 les actuacions que es podran veure al llarg de la Mercè a l’Estació del Nord, espectacles de 61 companyies, amb una presència molt més que testimonial de grups procedents de Kíiv, la ciutat convidada aquest any. En certa manera, serà una oportunitat que el públic sigui testimoni de com era l’envejable vida cultural d’Ucraïna abans de la guerra, amb ballarins de dansa contemporània com els de la companyia Apache Crew.

Espectacle d’Alina Sokulska /

FERRAN NADEU

La Mercè renova aquest any parcialment les adreces postals del MAC conegudes per tots i, a la seva manera, creix. És MAC la programació circense del castell de Montjuïc i també la familiar del parc de Joan Miró (on aquest any estan previstos fins i tot números de baixa intensitat sonora per a criatures amb autisme), però el que més crida l’atenció és, potser, la interconnexió. A través de la tecnologia, segons Almirall, el públic de Joan Miró tindrà una visió del que està passant a l’Estació del Nord, perquè, quan a l’Esquerra de l’Eixample s’apaguin els focus, es traslladin a Fort Pienc, a l’altre extrem del districte.

Segons expliquen, els artistes de la la ciutat convidada estan meravellats davant el fet que la festa major de Barcelona s’estengui realment de cap a cap de la ciutat de Barcelona, amb la novetat que aquest any es pretén que, a més de ser aquí o allà, es passegi, o sigui que el públic sigui com aquell artista d’una cançó de Radio Futura que «‘al andar descubrió la maravilla del sonido de sus propios pasos en la gravilla’».

Peça de la Companyia Mur /

FERRAN NADEU
Notícies relacionades

Fins i tot el renovat carrer de Consell de Cent serà aquest any, amb horaris i espectacles sorpresa, part del MAC, però l’epicentre, com s’ha dit, serà el parc de l’Estació del Nord, amb una varietat d’escenaris impossible a la Ciutadella, penalitzada aquest any per diverses obres. Sota els ponts, opina Almirall, alguns espectacles adquiriran un cert aire novaiorquès o berlinès que agrada molt als artistes. Després hi ha la zona pavimentada, al costat de la façana lateral de l’estació, ideal per a números impossibles sobre terra.

Convé entretenir-se en el programa de la Mercè, disponible a través d’una cada vegada més àgil aplicació de telefonia mòbil. Són els temps que corren, fins al punt que durant la presentació del MAC ha sigut possible tastar un aperitiu d’un dels espectacles, de les mallorquines Unaiuna. Ballen, sí, amb un telèfon a les mans, amb el qual una d’elles van fent ‘selfies’ cada dos per tres. La gràcia afegida és que a l’altra punta del parc, l’altra meitat d’Unaiuna fa el mateix i el públic pot disfrutar d’aquest intercanvi de narcisismes tan comú en l’actualitat. 

Temes:

La Mercè