Trias descarta que Puigdemont i Sánchez pactin un govern PSC-Junts per a Barcelona

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Trias deixa clar que Junts ha d’estar a l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona i així ha de continuar per ara, mentre s’aborden els contactes perquè l’independentisme contribueixi al fet que Pedro Sánchez es mantingui a la Moncloa. L’exalcalde i president del grup municipal de Trias per Barcelona ha recalcat que «no hi ha cap negociació en què es discuteixin les cadires a l’ajuntament» a canvi de facilitar la investidura del president del Govern espanyol. No veu factible tampoc que la seva formació ingressi a l’executiu de l’alcalde Jaume Collboni, tot i que no tanca cap porta, ha matisat.

Trias ha comparegut aquest dijous a l’ajuntament reivindicant-se com a cap de l’oposició. «Veig Collboni molt interessat per arribar a acords amb Ada Colau. Això ens posa a l’oposició», ha situat el dirigent, que ha negat que l’alcalde li hagi contactat perquè col·labori amb el seu executiu, ni que sigui de manera externa. De tota manera, Trias ha esgrimit que «mai s’han de tancar les portes a res». «Estic obert a tots els plantejaments, però nosaltres som l’oposició, i no una de qualsevol. Som el partit més votat i amb més regidors. No estem en acords vergonyosos, com el que va fer alcalde Collboni», ha carregat.

Trias ha emplaçat Collboni que aclareixi com pensa governar Barcelona, en minoria o amb socis. «La ciutat continua en situació de no funcionament, fet que no és estrany perquè estem davant un govern feble», ha opinat. Al seu torn, ha afegit que dona per vigent l’acord que va firmar amb ERC. No en va tenir prou per reprendre l’alcaldia, però defensa que continua resultant vàlid per coalitzar-se amb els republicans a l’oposició.

Així mateix, Trias ha remarcat que no hi ha marxa enrere en la seva decisió de deixar l’ajuntament, sigui quin sigui el resultat de les converses per a la investidura de Sánchez. «Jo me n’aniré. Volia marxar a l’octubre. Puigdemont, Turull i molta més gent m’ho demana, perquè estem en un moment molt important. Hi estic d’acord i no me’n vaig, però té data de caducitat. No penso quedar-me a fer oposició a Barcelona. Tampoc estic esperant que fem una cosa que generi una cadira per quedar-me», ha emfatitzat.

Fins al 2024

Trias ha comparegut aquest dijous en una roda de premsa, la fórmula que ha triat per donar per iniciat el curs polític a l’ajuntament. Ara bé, l’exalcalde ja es va manifestar aquest dimecres en una entrevista a Ràdio 4, en la qual va revelar que posposa la seva sortida anunciada del consistori. 

Notícies relacionades

Trias havia dit que marxaria cap al setembre o l’octubre. Tanmateix, el postconvergent afirma ara que allargarà fins a finals d’any la seva nova estada a l’ajuntament, al qual va tornar després de guanyar les eleccions del maig, tot i que sense una majoria suficient que li permetés revalidar el càrrec. 

El dirigent polític, al capdavant del govern local entre els anys 2011 i 2015, assegura que «molta gent» li ha demanat que es quedi un temps més. Afirma que ho vol aprofitar per «consolidar» l’estructura del grup municipal de Junts, a l’espera que «la política es calmi». El partit de Trias i el seu màxim exponent, Carles Puigdemont, s’ha convertit en el soci que el PSOE i Sumar cobegen perquè Pedro Sánchez conservi la presidència del Govern central. A canvi d’iniciar negociacions, la formació independentista exigeix que els socialistes i els seus socis acceptin tramitar una llei d’amnistia per als encausats pel procés.