Els tres barris amb les llars més joves i més envellides de Barcelona

Albert Bertran

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Barcelona és quarantina. Les dades de l’últim padró municipal revelen que l’edat mitjana a les llars de la capital catalana és de 44,1 anys: l’escassetat de menors d’edat arrossega a la baixa l’estadística i posa sobre la taula l’envelliment progressiu de la població.

No és homogènia a tota la ciutat, sinó quehi ha més d’una dècada de distància entre els barris més «joves» i «vells». Només sis dels 73 barris de Barcelona tenen llars amb una mitjana d’edat inferior als 40 anys. Per contra, n’hi ha 9 que superen els 46 anys de mitjana.

El factor immigració

El portal d’estadístiques de l’Ajuntament de Barcelona ofereix diversos elements per comprendre millor aquestes xifres. Per exemple, l’aportació de la immigració: la mitjana d’edat puja o baixa de manera significativa en funció de la nacionalitat a les llars. Així, als domicilis amb tots els membres amb DNI espanyol, la mitjana puja fins als 48,9 anys.

Notícies relacionades

Per contra, l’edat a les vivendes en què tots els integrants tenen nacionalitat estrangera baixa fins als 33,2 anys. També és molt inferior a les llars mixtes (35,8%), perquè en la majoria de casos les habiten famílies immigrants en qui algun o alguns membres han tramitat el passaport espanyol.

El factor procedència marca el rànquing per barris, tot i que no és l’única explicació. Ciutat Vella, per exemple, atrau estudiants autòctons que també contribueixen a un descens de l’edat mitjana, mentre que alguns barris de muntanya de Barcelona retenen més jubilats procedents de les onades migratòries dels anys 60 que altres pistes d’aterratge d’aquella generació. En tots els casos, sempre partint de la Barcelona empadronada. La població flotant, usualment jove, no compta en aquests càlculs.

Els tres barris més joves

        Els tres barris més envellits