Botiga emblemàtica tancada

Resolt el misteri de les lletres de Joan Brossa ‘desaparegudes’ d’El Ingenio a Barcelona

Resolt el misteri de les lletres de Joan Brossa ‘desaparegudes’ d’El Ingenio a Barcelona

Josep Garcia

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Resolt el misteri. Les ‘lletres gimnastes’ que Joan Brossa va regalar als amos de l’emblemàtica –i tancada– botiga El Ingenio de Barcelona estan sanes i estàlvies. Les té la seva propietària, tot i que probablement per poc temps. Una decisió municipal aquest setembre podria permetre que tornin a estar en vista del gran públic.

Un tuit del periodista i divulgador cultural David Martínez, que es preguntava aquest dimecres on podia haver anat a parar aquest poema visual, ha generat un notable enrenou. Les pintades que enlletgeixen la façana d’aquest local únic del carrer de Rauric, al barri Gòtic, feien témer el pitjor. L’actual aspecte no té res a veure amb l’alegre resplendor de la seva etapa en actiu, quan proveïa la cultura popular catalana de capgrossos i tota mena de creacions.

El negoci, fundat el 1893, va tancar dues vegades seguides: el 2016, per la jubilació de la seva ‘alma mater’, Rosa Cardona, i el 2019, després de la breu però meritòria resurrecció que va intentar El Rei de la Màgia. El 2021 el va adquirir l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb 49 comerços més, a través de la iniciativa ‘Amunt persianes!’, que mira de dinamitzar baixos comercials sense sortida en el mercat privat.

Com va poder comprovar aquest diari el novembre passat in situ, les condicions per llogar El Ingenio són diferents de les de la resta de locals. No només puntuen més els projectes que posin en relleu el patrimoni, sinó que es pot obtenir una rebaixa de fins a 50.000 euros per la forta inversió que requereix la restauració interior. Aquests baixos de grans dimensions (464 m2) s’oferien a un preu de sortida de 1.815 euros al mes, que ja és el 50% de la taxació de mercat de la zona, però, si es demostra la rehabilitació amb factures, la renda pot baixar a 1.300.

«Ja no estarien»

Les lletres de Brossa és un conjunt de quatre ‘A’ majúscules: dues al carrer i dues més entrellaçades que penjaven dins a l’entrada del local. Les exteriors van sortir discretament d’escena fa uns tres anys. Entre l’últim tancament i la compra municipal, la comunitat de veïns va haver de rehabilitar la façana de la finca. I la propietària del local, Rosa Cardona, va témer que aquells treballs danyessin o propiciessin el robatori de l’obra.

«Em va fer por deixar-les a la paret i les vaig fer retirar per guardar-les, estic segura que d’haver-les deixat ja no estarien al seu lloc», exposa en una conversa amb EL PERIÓDICO aquest divendres. «Les tinc jo, m’ha sorprès l’enrenou», afegeix. L’obra de Brossa forma part de l’ingent inventari de peces que atresorava la botiga i que l’Institut de Cultura de Barcelona està valorant des de fa dos anys. Una vegada decidit el valor patrimonial de cada element, el consistori farà una oferta econòmica a Cardona per a la seva adquisició.

Atesa l’autoria de les lletres presumptament desaparegudes, el més probable és que entrin en l’adquisició per quedar exposades en algun lloc visitable. D’altres passarien a formar part del fons artístic i històric de museus de la ciutat. El mobiliari, a l’estar catalogat, forma part de l’immoble i, per tant, ja és propietat municipal. El futur de les peces que no compri l’ajuntament quedarà a criteri de Cardona.

L’oposició es mobilitza

Notícies relacionades

Els dubtes sobre el parador del poema visual de Brossa van mobilitzar aquest dijous l’oposició municipal. El grup Trias per Barcelona es va afanyar a «denunciar la desaparició» i va reclamar al govern municipal de Jaume Collboni una data de reobertura de l’emblemàtic local. Els regidors Joan Rodríguez i Damià Calvet van registrar una bateria de preguntes, que també incloïa si està prevista alguna actuació de neteja de la façana d’El Ingenio. «El Ingenio es troba en un estat lamentable», va lamentar Rodríguez.

Decisió al setembre

Fonts municipals precisen a EL PERIÓDICO que després de l’estiu està previst resoldre el destí del primer lot de locals del programa, que expandeix la primera prova pilot feta a Ciutat Vella. «Hi ha una proposta d’adjudicació feta dels diferents locals, d’acord amb criteris tècnics, que haurà de resoldre al setembre l’òrgan d’adjudicació», apunta el consistori. La decisió sobre el patrimoni històric d’El Ingenio, per tant, també podria arribar després de la pausa vacacional.