Un grafiti torna a tacar la muralla de Barcelona

David Martínez Herrada

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La muralla romana de Barcelona torna a patir el càstig de les pintades. En un tram del carrer de la Tapineria que combina traces de les diferents èpoques de la fortificació ha aparegut aquesta setmana un grafiti de color groc i vermell, que reprodueix la firma –«P2L», sembla posar-hi– d’un dels centenars d’autors que pinten a la ciutat. Un ‘tag’, en l’argot del món grafiter.

El petit carrer de la Tapineria connecta l’avinguda de la Catedral amb la plaça de l’Àngel, en paral·lel a la Via Laietana. És un dels carrerons de Ciutat Vella més freqüentats per turistes, dia i nit, ja que té al descobert un gran tros de la muralla barcelonina.

Es va fixar en aquesta pintada, de dimensions considerables i dins d’una cavitat, el periodista i divulgador David Martínez, que la va retratar aquest dijous a la nit després d’haver-la vist ja dimarts. La publicació a Twitter ha desencadenat una onada de comentaris crítics amb les pintades al carrer.

Precedents recents i a pocs metres

Notícies relacionades

L’acció vandàlica en recorda d’altres viscudes recentment al mateix barri, el Gòtic, contra elements i edificis d’alt valor patrimonial. El cas més recent va ser una pintada sobre un relleu escultòric en una terrassa de la basílica del Pi, que va trigar més d’un any a poder esborrar-se per la complexitat tècnica de la restauració. També tenen grafitis la façana de Santa Maria del Mar, fa any i mig, o l’Hospital de la Santa Creu; així com reiteradament el baluard del Migdia, situat en una fossa amb poca visibilitat que facilita l’incivisme.

El precedent més semblant, no obstant, és la pintada anticlerical que va rebre una torre de la muralla barcelonina el juliol del 2014. Molt a prop de la catedral, un traç d’aerosol negre deia en anglès: «All priests are bastards» [«Tots els capellans són uns bastards»] junt amb un símbol anarquista.

Temes:

Vandalisme