Veïns i comerciants de la ronda de Sant Antoni denuncien l’«engany» de Collboni
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’última paraula sobre la reurbanització de la ronda de Sant Antoni podria no estar escrita. Veïns i comerciants de primera línia de l’eix, així com de l’entorn, han acusat públicament l’alcalde Jaume Collboni i el PSC d’haver-los «enganyat» durant més d’un any respecte a les seves intencions sobre la renovació de la ronda. La promesa electoral es va trencar fa uns dies, quan els socialistes van assumir com a bo el projecte de pacificació que van deixar en marxa els Comuns i que tant rebuig provocava en un ampli sector d’afectats. Des d’aleshores, no han aconseguit encara una reunió amb l’equip de govern, i per això avui la Plataforma de Veïns i Veïnes de la Ronda Sant Antoni i sis entitats més han celebrat una roda de premsa en ple carrer per demanar marxa enrere a aquesta decisió.

Els veïns han recordat que durant la campanya electoral el PSC va distribuir propaganda impresa en la qual asseguraven que recuperarien el seu projecte original del 2018, amb el qual estaven d’acord. També es va anunciar obertament en un míting electoral, dins dels plans de Collboni per als 100 primers dies de mandat. «Enganyats durant més d’un any», la plataforma i la resta d’entitats –en contra de la pacificació completa perquè «aïlla» els veïns de serveis i accessos i comporta problemes d’incivisme– han celebrat nombroses reunions, assemblees i iniciatives per impedir el projecte de Colau i donar suport al dels socialistes, relata un dels seus portaveus, José María Cifuentes.

Moneda de canvi

En el comunicat que han llegit, denuncien que «els Comuns han utilitzat, com a moneda de canvi per al seguiment de pactes i governabilitat a l’ajuntament, elseu projecte de la ronda de Sant Antoni». En aquest sentit, lamenten que per als dos partits la reurbanització sigui «un trofeu per continuar governant en coalició», mentre que per als veïns «el projecte del 2018 és convivència, és feina, tranquil·litat i descans».

El col·lectiu mobilitzat, que inclou les associacions Som Sant Antoni (Unió de Comerciants), AAVV Raval, Sant Antoni Comerç, Encants de Sant Antoni, Dominical de Sant Antoni i Mercat de Sant Antoni, ha criticat la «falta d’empatia» dels polítics amb la gent que viu i treballa a la ronda. Segons la seva opinió, des que la ronda es va pacificar per ubicar durant vuit anys el mercat temporal de Sant Antoni i després es va mantenir com a zona per als vianants (pendent de la reurbanització que va enfrontar els Comuns i els socialistes en el govern municipal) és «causa de contaminació acústica, aïllament de serveis públics, falta de càrrega i descàrrega, problemes de circulació de patinets i bicis, falta de mobilitat veïnal, mercat de la misèria, ‘botellons’ nocturns, robatoris i mercadejos».

Toni Olivella ha emfatitzat que el projecte no es va consensuar mai amb els veritables afectats. Els que van recolzar la pacificació van ser una altra plataforma d’entitats, afins al projecte de Barcelona en Comú, com a usuaris de l’espai públic resultant o de barris pròxims.

Notícies relacionades

«Per saber les accions següents del PSC preguntin a la senyora Colau», han remarcat amb sorna els portaveus, que esperen reunir-se al més aviat possible amb la primera tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, que fins fa poc més d’una setmana defensava el pla dels socialistes del 2018 i desdenyava el dels Comuns. L’argument per fer marxa enrere va ser que el procés de licitació ja estava molt avançat.

En les últimes setmanes, els veïns han recopilat desenes de fotos de denúncia del seu dia a dia amb una ronda tancada al trànsit: ‘botellons’, incívics orinant per les nits sobre les voreres, música fins a altes hores, partits de futbol nocturns, mercadejos... I també actes organitzats pel mateix ajuntament per dinamitzar la via, que comporten música i «molèsties de soroll» en horari que els veïns consideren «de descans».