Urbanisme

Collboni incompleix una promesa electoral: no revocarà la reforma de la ronda de Sant Antoni de Colau

A1-168811520.JPG

A1-168811520.JPG / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Jaume Collboni ha firmat la seva primera gran rectificació com a alcalde quan fa 26 dies que és al càrrec. El PSC es va oposar, en el mandat anterior, de manera intensa i reiterada, als plans de la reforma de la ronda de Sant Antoni del govern que compartia amb Barcelona en Comú. Tant és així que els de Collboni, com a soci minoritari dels d’Ada Colau, no van tenir més remei que quedar-se en la protesta i assistir a com els Comuns treien el pla endavant en solitari.

Ara, els socialistes accepten el pla, és a dir, renuncien a modificar-lo, segons ha informat la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, que ha assegurat que el govern no paralitzarà el procés de licitació de les obres «per responsabilitat». Collboni es va comprometre durant la campanya electoral a revocar la reforma dins dels seus primers 100 dies al capdavant de la ciutat. Potser aquest canvi radical s’ha d’entendre en termes d’una possible aliança futura, és a dir, de la hipotètica entrada dels Comuns al govern del PSC ben aviat, però això és una cosa que només el temps demostrarà.

De moment, la regidora de Barcelona en Comú Janet Sanz ha celebrat la decisió: «Es posa de manifest la necessitat que la ronda de Sant Antoni compti amb un projecte, i un projecte bo. És una bona notícia».

Els antecedents

El març passat, el govern municipal va anunciar que encarava la reforma de la ronda de Sant Antoni sense el PSC. Els Comuns es van mantenir en la seva proposta de pacificació entre els carrers de Floridablanca i de Villarroel, presentada al febrer. La comissió de govern va aprovar el projecte executiu amb el vot en contra dels regidors socialistes.

Llavors es va precisar que les obres s’adjudicarien aquest mes de juliol, que les obres començarien aquest estiu, amb una inversió prevista d’11,3 milions, i que conclourien durant la primavera del 2024.

El pla

El pla aprovat implica incrementar fins als 16.300 metres quadrats l’espai públic per a vianants i zones verdes integrats entre la ronda i el carrer de Tamarit (mil més que els actuals), la creació d’un gran àmbit pacificat entre Floridablanca i Villarroel juntament amb la plaça del pes de la Palla, la de dues placetes als encreuaments amb Casanovas i amb Tamarit, i la pacificació d’aquesta última per connectar la futura ronda amb la superilla de Sant Antoni.

També incorpora el carril bus de baixada entre Villarroel i Comte d’Urgell per evitar la volta que ara pega en contra direcció des de Tamarit per Urgell al dirigir-se a Manso.

El que va dir el PSC

Notícies relacionades

Quan la reforma va veure la llum verda, la mateixa Bonet va afirmar que el PSC continuava defensant el plantejament inicial del 2018, amb busos en els dos sentits per recuperar la seva fluïdesa a la zona, diuen. I més places de càrrega i descàrrega, també al costat de Ciutat Vella. 

Veïns de la zona han rebut la notícia del canvi de posició dels socialistes amb estupor, ja que donaven per fet que no comprarien el projecte que han rebutjat amb tanta intensitat tant temps. Però fa dies que també d’altres reclamaven a Collboni que no modifiqués la reforma prevista.