Barcelona promet un agost «tranquil» al Triangle Golfo després d’imposar 23.000 multes en dos anys

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha promès un agost tranquil, mentre ultima com posar límit als excessos i molèsties de convivència que provoquen la gran afluència de noctàmbuls en l’anomenat Triangle Golfo del Poblenou amb un pla antisoroll que implantarà a partir del setembre. Les mesures, que ja van superar l’aprovació inicial al maig, han rebut una dotzena d’al·legacions durant la seva exposició pública, que estan ara en fase de resolució. Els veïns les veuen insuficients, mentre que l’oci nocturn i la restauració les consideren excessives, perquè culpabilitza els negocis de problemes d’ordre públic i incivisme a peu de carrer, que han sumat 23.000 sancions des del 2021. Part del pla ja s’ha imposat per la via urgent en els últims mesos i la resta es desplegaran a final d’estiu. Van de les retallades horàries en 11 terrasses, a l’amenaça de fer-les en alguns locals si no millora la problemàtica, passant per mantenir les restriccions a noves obertures de locals de bars i discos, i implicar els operadors en la millora de la convivència, a més d’afegir recursos municipals en seguretat i neteja.

El pla contra el soroll inclou la zona delimitada pels carrers d’Almogàvers (entre Marina i Àlaba), Pallars (entre Zamora i Àlaba), Pere IV (entre Zamora i Àvila), i Zamora, Pamplona i Àlaba entre Almogàvers i Pere IV. El regidor de Sant Martí, David Escudé, ha explicat aquest dilluns que des de la pandèmia les aglomeracions al carrer es van disparar i la convivència de l’activitat amb la vida veïnal es va ressentir fins al punt de forçar una bateria d’actuacions en marxa.

Ja s’apliquen la retallada horària en colmados que puguin subministrar alcohol per a ‘botellon’, la neteja dels carrers (s’amplia més enllà de Pere IV) per evitar que els joves s’instal·lin a les voreres i portals, el tancament d’alguna sortida de metro per reconduir els fluxos dels noctàmbuls, o una dotació de Guàrdia Urbana més gran en el Triangle Lúdic (més conegut com a ‘golfo’), sancionant consum d’alcohol al carrer i els que hi orinen. Entre el 2021 i el 2023 se n’han imposat 23.000, davant els dos anys previs amb 8.000 multes. No se n’ha precisat l’import ni detalls sobre el seu cobrament.

L’ajuntament va realitzar un estudi sobre el soroll a la zona, on considera que se superen «de manera reiterada i amb escreix els valors límit que marca l’ordenança de Medi Ambient». Consideren que es van superar els valors límit en més de tres decibels, per la qual cosa s’imposava un pla específic de reducció de les molèsties. En aquest punt discrepen amb les patronals de l’oci i la restauració, que consideren que les proves no es van realitzar adequadament ni van tenir en compte posteriors modificacions per reduir el soroll introduïdes en negocis afectats. Per això, totes dues hi han al·legat en contra.

Escudé ha insistit que l’ajuntament ha treballat amb veïns i operadors, i el seu afany «no és anar contra els negocis», sinó que treballen amb ells per millorar la situació. El gruix de les mesures apunten a reduir l’estada dels noctàmbuls a la via pública, sigui a les voreres o a les terrasses, i mantenir-los a l’interior dels establiments, ha dit.

Nou punts a la tardor

El pla que veurà la llum al setembre, pendent de potencials ajustos per les al·legacions, es basa en nou punts.

D’una banda, es promet mantenir en el pròxim pla d’usos (el vigent és del 2016) l’actual restricció d’implantació de noves activitats recreatives musicals, bars i establiments comercials alimentaris que venen alcohol.

A més, es manté la reducció horària dels establiments comercials alimentaris de petites dimensions que venen alcohol (activa des del setembre del 2022), que han de tancar de 22.00 a 7.00 hores els dimecres, dijous, divendres i dissabtes, així com les vigílies de dies festius.

Tampoc es permet instal·lar noves terrasses ni ampliar les existents, que passaran a tenir un horari de 8.00 a 23.00 hores tot l’any (una menys del normal en hivern i dues a l’estiu). Els que tinguin vetlladors hauran d’assumir mesures per minimitzar el soroll, com col·locar-hi tacs de goma, subjeccions amb gomes, i marcar les superfícies d’ocupació.

Sense festes ni esdeveniments lúdics

Escudé ha emfatitzat que per garantir el descans no es permetran esdeveniments lúdics, culturals o festius en l’espai públic (més enllà d’actes puntuals com la festa major o el Festival de la Llum) i no s’autoritzaran activitats extraordinàries en espais oberts (per exemple, terrats o terrasses) en horari nocturn.

Els establiments de concurrència pública hauran de tenir limitadors de so, llençar el vidre abans de les 23.00 hores, mantenir el número adequat de sanitaris, i altres mesures. I es comprometran a col·laborar en la prevenció de l’incivisme amb dispositius de vigilància privada i d’agents cívics que conscienciïn el públic sobre la convivència.

Notícies relacionades

Es contempla la futura reducció horària d’activitats en zones de màxima concentració de locals si prèviament no s’aconsegueix reordenar els fluxos dels noctàmbuls per carrers sense veïns amb ajuda de mediadors cívics.

L’ajuntament, ha recalcat el regidor, es compromet al control i inspecció d’activitats i terrasses, més presència policial, neteja dels carrers una vegada finalitzades les activitats, desenvolupament de campanyes de sensibilització i fins i tot incorporar la zona del Parc i la Llacuna del Poblenou a l’àmbit de les subvencions del Consorci de Vivenda de Barcelona per a la rehabilitació de domicilis que millorin el seu aïllament acústic.