Pujada de preus

Barcelona és la 75a ciutat més cara del món

Barcelona és la 75a ciutat més cara del món

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona ocupa el lloc número 75 del rànquing de les 100ciutats del món amb el cost de vida més car el 2023, segons la consultoria nord-americana Mercer. Madrid també figura en la llista en la posició 83. Les dues ciutats han escalat posicions –set i tres, respectivament–, després d’analitzar com han evolucionat els preus en un cistell de més de 200 béns i serveis a 227 ciutats dels cinc continents.

El cost de la vida s’ha vist afectat, igual com a la resta de ciutats analitzades, per la inflació, i ha registrat una pujada «notable» dels preus dels aliments i productes bàsics.

Concretament, a Barcelona s’ha incrementat el preu del sucre en un 79%, 45% la mantega, 36% l’oli i 25% el cistell bàsic. Només baixa el preu dels combustibles, un 7%.

A Madrid el sucre també ha sigut el producte que més s’ha encarit el 2022, amb un increment de més del 80%. El segueixen la mantega (61%), l’oli (43%) i el cistell (27%). El combustible és l’únic producte que va experimentar un descens, pròxim al 8%.

Malgrat l’alça dels preus, el director de l’àrea de Career de Mercer, Juanvi Martínez, ha explicat que Madrid i Barcelona continuen mantenint «un gran atractiu» per als treballadors expatriats i han aconseguit des de principis d’any «controlar l’escalada de preus».

Les ciutats més cares del món

Hong Kong es torna a situar com la ciutat més cara del món per al personal expatriat de les empreses, segons el rànquing de Mercer. El segueix Singapur, que puja sis llocs des de l’any passat, i desplaça Zuric al tercer.

Un total de cinc ciutats europees figuren entre els 10 primers llocs amb el cost de vida més car, de les quals quatre són a Suïssa, que són, a més de Zuric, Ginebra, Basilea i Berna. La cinquena és Copenhaguen, a Dinamarca.

Altres de les ciutats més cares d’Europa són Londres (17), Viena (25), Amsterdam (28), Praga (33), que puja 27 llocs des de l’any passat, i Hèlsinki (34).

Notícies relacionades

En l’anàlisi del context actual, Mercer ha comentat que la crisi entre Rússia i Ucraïna i l’aparició de variants més contagioses de covid-19 continuen afectant el creixement de moltes economies globals. A això s’hi afegeix la introducció de polítiques monetàries nacionals agressives i l’enduriment de les condicions financeres mundials.

Alhora, en l’àmbit empresarial la feina a distància està fent que molts empleats «reconsiderin les seves prioritats, avaluïn l’equilibri entre la vida laboral i personal i pensin en els llocs en què poden treballar».