Monocultiu turístic

Guerra al descontrol dels ‘souvenirs’: Ciutat Vella ordena tancar temporalment una vintena de negocis

Barcelona comunica les primeres 18 ordres de cessament a botigues de ‘souvenirs’

  • Alerta pel monocultiu comercial turístic a Ciutat Vella

  • Colau vol revocar llicències de pis turístic i de botigues de ‘souvenirs’

  • Tornen els dies festius d’obertura comercial de maig a setembre a Barcelona

Guerra al descontrol dels ‘souvenirs’: Ciutat Vella ordena tancar temporalment una vintena de negocis

Georgina Roig

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La resurrecció comercial de Ciutat Vella ha sigut un llarg part, però el resultat s’allunya molt del que haurien volgut alguns eixos comercials, especialment al barri Gòtic: menys ensenyes locals i un desembarcament accelerat de botigues enfocades amb més o menys dissimulació al turisme, amb una oferta repetida moltes vegades. Però la versió més evident, la de dels ‘souvenirs’ de sempre, que, malgrat la prohibició de noves llicències, han pres molts aparadors, patirà un revés inesperat en les pròximes setmanes. Veient que alguns empresaris infractors paguen les sancions sense immutar-se, el districte de la mà de l’àrea d’Urbanisme ha decidit dictar ordres de cessament temporal de l’activitat. Gairebé una vintena de comerços ja han rebut la notificació i es troben en període de possibles al·legacions.

Les noves obertures específiques de botigues de ‘souvenirs’ estan vetades a les zones saturades d’aquesta oferta des del 2008, i la normativa municipal fins i tot es va endurir el 2018 ampliant-ne el radi. Però el fet que botigues sota altres especialitats (com ara tèxtil i artesania) sí que puguin encaixar un 20% d’articles per als visitants s’ha acabat convertint en un colador. És difícil estimar on comença i acaba el considerat com a turístic, i encara més quantificar-lo.

En alguns casos, les infraccions són tan evidents que el consistori sanciona els operadors amb multes per oferir massa articles per al turista sense autorització a tal efecte. Altres expedients s’obren perquè tot i tenir llicència (anterior a la limitació) no es compleixen les regles del joc i s’envaeix l’accés a la botiga o fins al mateix carrer amb gènere exposat.

Nova estratègia

Però al districte de Ciutat Vella el preocupa especialment que molts nous comerços oberts després de la pandèmia s’escudin en epígrafs diversos per acabar venent samarretes de ‘I love Barcelona’, calçotets amb frases picants en anglès, castanyoles o cendrers gaudinians. Al març, com va avançar aquest diari, s’havien comptabilitzat 90 negocis amb possibles infraccions, que en molts casos es van corregir després d’advertències, i en 18 de més greus van acabar amb expedients sancionadors. Ara, el regidor en funcions del districte, Jordi Rabassa, explica que l’ajuntament ha optat amb determinació per canviar d’estratègia.

«Per a alguns pagar una multa de 3.000 o 6.000 no és cap problema», relata. La multa resulta poc dissuasòria tenint en compte els altíssims lloguers de carrers com Ferran i Jaume I, on la reobertura de persianes passa sobretot per l’enfocament turístic.

«Igual que hem fet amb discoteques o terrasses, veiem que és més efectiu el tancament temporal de l’activitat», explica el regidor. Per optar per aquest mecanisme s’han emparat, juntament amb l’àrea municipal d’Ecologia i Urbanisme, al marc regulador de la llei catalana 18/2020 de facilitació de l’activitat econòmica. L’ajuntament ha considerat que almenys en aquests 18 casos es pot executar un cessament de l’activitat per un període de fins a sis mesos, detalla Rabassa. Així els ho ha fet saber a tots. Amb el detall important que la mesura afecta el local i no el titular, de manera que s’eviten trampes com falsos traspassos o canvis sobtats d’operador

Els afectats estan en període d’al·legacions, però el regidor creu que amb aquesta empara legal els tancaments es faran efectius en pròximes setmanes i podran seguir-los més casos. Obren així una nova eina per intentar frenar l’avenç d’una oferta que desprestigia el comerç del centre de Barcelona. Però no és l’única via per explorar per intentar frenar la pèrdua de comerç amb identitat.

L’associació Barna Centre, que engloba els carrers del Gòtic, des del Portal de l’Àngel, fa mesos que adverteix de la deriva de l’oferta i demana mesures per revaloritzar el comerç de la zona. Rabassa, que recentment s’hi ha reunit per exposar aquesta nova via de pressió municipal, assumeix que a més de castigar, cal afrontar altres vies. La més dràstica, i que estan estudiant jurídicament, ja que xoca amb els principis reguladors de la UE, s’encamina a «revocar llicències» dels que incompleixen sistemàticament normatives locals. Insisteix així en les intencions ja anunciades per Ada Colau en aquest sentit durant la campanya electoral.

Però considera encara més important estimular l’obertura dels establiments de barri que necessiten alguns carrers o que podrien millorar qualitativament l’oferta comercial. A falta de conèixer el desenllaç de pactes per formar el nou equip de govern, Rabassa planteja ser més proactiu en l’arribada d’operadors.

Oportunitats perdudes

Des de l’associació de comerciants, la seva presidenta, Teresa Llordes, lamenta que s’hagin «perdut moltes oportunitats per recuperar el centre i la diversificació comercial a Ciutat Vella». No entén que es trigui «anys a reaccionar davant una qüestió alarmant tant per a veïns com per a comerços, que ja és un problema de ciutat».

Notícies relacionades

Segons el parer de Barna Centre, la proliferació de ‘souvenirs’ «està ja tan estesa què difícilment generarà el canvi necessari al paisatge comercial». No obstant, esperen «sí que serveixi per ordenar-lo una mica». A l’aplicar-se sobre els locals, confien que «potser fins i tot pugui implicar els propietaris perquè tinguin una mica més de consideració sobre el tipus de negoci al qual lloguen els espais». I no dubten que es tracta d’un primer pas, però «cal acompanyar-lo de més accions».

.