Cita amb les urnes

Així estan les enquestes de les eleccions a la Comunitat de Madrid 2023

ESPECIAL MULTIMÈDIA | Les grans batalles electorals del 2023

Els comicis autonòmics del 28 de maig tornaran a resoldre el pols entre Isabel Díaz Ayuso i l’esquerra

Així estan les enquestes de les eleccions a la Comunitat de Madrid 2023
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Tan sols dos anys després de l’última batalla electoral, la Comunitat de Madrid tornarà a viure el 28 de maig un enverinat pols a les urnes entre el PP d’Isabel Díaz Ayuso i el conjunt de les esquerres, que intentaran per enèsima vegada recuperar el poder autonòmic que van perdre el 1995. El maig del 2021, Ayuso va arrasar en les eleccions anticipades que va convocar després de trencar el pacte de govern amb Ciutadans i va deixar els populars molt a prop de la majoria absoluta, però depenent encara dels vots de Vox.

El PP va obtenir el 44,76% dels vots i 65 escons a l’Assemblea de Madrid, a només quatre de la majoria absoluta (fixada en els 69 diputats) a què ara mirarà d’arribar Ayuso després d’haver-se recolzat en l’extrema dreta per governar durant aquests dos últims anys. Els comicis del 2021 van oferir també el ‘sorpasso’ en vots de Més Madrid al PSOE, i les dues forces que van empatar a 24 escons. Vox va aconseguir 13 parlamentaris i Unides Podem, que va presentar com a candidat a Pablo Iglesias després de sacrificar-lo del Govern, es va quedar amb 10 representants.

La mitjana de totes les enquestes sobre les eleccions autonòmiques publicades des del setembre atorga al PP un còmode avantatge de més de 27 punts sobre els seus rivals, mentre que a Més Madrid i al PSOE amb prou feines els separa un punt en la seva pugna per la segona posició. Ayuso es manté en xifres similars a les quals va aconseguir fa dos anys i fins i tot podria superar el 45% dels vots. Vox i Unides Podem quedarien més despenjats i, en els dos casos, per sota de les seves marques del 2021.

Notícies relacionades

Convertides aquestes mitjanes en escons, el PP s’acostaria una mica més a la majoria absoluta i obtindria 67 escons, dos més que fa dos anys. L’empat actual entre Més Madrid i el PSOE es trencaria a favor dels primers, tot i que tots dos pujarien respecte al 2021. Més Madrid aconseguiria 26 diputats i el PSOE, 25. Per la seva banda, Vox aconseguiria 12 parlamentaris, un menys que ara, i Unides Podem s’emportaria la pitjor part i es quedaria amb 7 representants, tres menys que en l’actualitat. Amb aquests resultats, Ayuso podria reeditar el Govern regional, però no aconseguiria evitar de nou quedar en mans de Vox.

Isabel Díaz Ayuso, Mónica García i Rocío Monasterio repeteixen com a candidates del PP, Més Madrid i Vox, respectivament, mentre que el PSOE i Unides Podem presenten cares noves. L’aspirant socialista serà l’actual secretari general del PSOE madrileny, Juan Lobato, i la candidata morada serà l’actual portaveu del grup parlamentari, Alejandra Jacinto.