Encreuament de retrets

Picabaralla entre Elena i Grau per les okupacions de la Bonanova

Les claus per entendre el conflicte de les cases okupades a la Bonanova

Últimes notícies de la campanya electoral, en directe

Picabaralla entre Elena i Grau per les okupacions de la Bonanova
3
Es llegeix en minuts

Les protestes de les últimes setmanes contra dos edificis okupats de la plaça de la Bonanova continuen escalfant la campanya electoral. Aquest dimarts Ciutadans torna a convocar una concentració de rebuig davant els immobles, cosa que ha propiciat un encreuament de retrets entre l’alcaldable taronja, Anna Grau, i el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena (ERC). Un altre enfrontament paral·lel s’ha donat al Congrés dels Diputats, arran de la segona pregunta en una setmana al republicà Gabriel Rufián per part d’un mateix periodista sobre el cas de la Bonanova.

Elena carrega contra una carta de Grau

El conseller Elena ha retret la candidata de Cs a l’alcaldia de Barcelona, Anna Grau, la «matussera utilització política» que la seva formació ha fet sobre els edificis ocupats el Kubo i la Ruïna, a la plaça de la Bonanova. Ha compartit aquest dilluns a Twitter la resposta a una carta que li va enviar Grau, en la qual ella retreia la «deixadesa institucional» respecte a aquests edificis i afirmava que existeix una decisió política de mantenir-los ocupats.

En la seva resposta, Elena recorda que un desallotjament només pot ordenar-lo un jutge –una cosa que la jutge encarregada del cas va descartar– i que els Mossos d’Esquadra actuen com a policia judicial a les ordres de la judicatura: «Per tant, mesuri millor les seves paraules quan parla de ‘la decisió política de mantenir ocupats’ els dos edificis».

El conseller ha afegit a la seva carta que les declaracions de veïns de la zona «han evidenciat que no existia cap conflicte de les dimensions» que assegurava Grau. En canvi, Elena ha criticat a Grau que «la situació de tensió l’han generat partits polítics com el seu, intentant imposar un relat de campanya que girés entorn de l’okupació». També retreu a la seva formació haver-ho fet acompanyats d’«un grupuscle d’extrema dreta que, sota la disfressa d’empresa de seguretat [Desokupa], es va manifestar dijous a la nit amb insults contra representants polítics o proclames de l’Alemanya dels anys 30».

Grau respon a Elena

Grau no ha trigat a respondre-li. La candidata de Cs ha acusat aquest dimarts el conseller de «posar excuses per no actuar» als edificis ocupats de la Bonanova. «Està lluny de ser del màxim responsable dels Mossos, és un activista d’ERC posant excuses i faltant a la veritat en algunes coses», ha sostingut Grau en una roda de premsa en l’agència ACN. «Vista l’actitud flagrantment violenta dels ocupes –ha afegit–, estaria més que justificada la intervenció policial».

Preguntada pel seu discurs sobre l’ocupació i el que fan altres partits com Vox sobre la mateixa qüestió, Grau ha defensat que l’ocupació existia molt abans que Vox i que la seva fórmula contra l’ocupació li sembla «molt preocupant». «Jo sento tanta proximitat amb Vox com la puc sentir amb Junts. De fet, em semblen els dos extrems del supremacisme identitari», ha afirmat. «És una problemàtica que no és un eslògan electoral, és un dels principals problemes de Barcelona», ha conclòs Grau sobre l’ocupació, i també ha dit que és molt més seriós, en les seves paraules, que intentar esgarrapar quatre vots.

‘Flasca’ de Rufián des del Congrés

Notícies relacionades

La polèmica també ressona al Congrés dels Diputats, a Madrid. Un jove periodista li ha preguntat de nou al diputat i alcaldable colomenc Gabriel Rufián per la tensió en la Bonanova i específicament per les al·lusions a la seva persona en la manifestació de dijous passat, protagonitzada per Desokupa i que el redactor –que porta una samarreta amb el logo d’aquesta empresa de seguretat– qualifica de «multitudinària».

Rufián li respon amb una de les seves habituals frases sarcàstiques, referint-se als vídeos virals difosos sobre la Bonanova: «Jo soc de Santa Coloma de Gramenet i li puc assegurar que necessito molt més que un vídeo finançat per nazis per acovardir-me. Si vol passar el missatge, faci-ho». El mateix impulsor de Desokupa, Daniel Esteve, difon les imatges a Twitter i li respon al diputat que «no cola» fer-se «el malote». També Rufián ha publicitat l’escena des del seu compte personal.