Conflicte okupa

La plaça de la Bonanova: zona zero d’una batalla veïnal i política

Dues manifestacions a favor i en contra dels okupes convergiran aquesta tarda a la zona alta de Barcelona

  • Incidents a la plaça Bonanova

  • Desokupa renuncia a actuar, però manté la seva mobilització

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

És dijous i, a les 9 del matí, la plaça de la Bonanova de Barcelona presenta el seu aspecte habitual: anar i venir de cotxes i tràfec de famílies amb nens i grups d’adolescents que es dirigeixen o tornen de les escoles de la zona. Tot semblaria normal si no fos per les quatre patrulles dels Mossos repartides per la zona i la presència de quatre càmeres de televisió emetent en directe, com si hagués començat un tens compte enrere cap al que alguns temen que es converteixi en una batalla campal quan aquesta tarda es trobin en aquest lloc noble i tranquil dues manifestacions de signe contrari: la convocada per col·lectius antifeixistes i en defensa de les okupacions i la que protagonitzarà l’empresa Desokupa, encarregada de desallotjaments extrajudicials, que serà secundada per veïns.

La tensió és palpable. «He sentit que ahir a la nit hi va haver merder i no m’atrevia a passar per aquí. He estat a punt de girar cua», comenta una noia a un company mentre creua el semàfor del passeig de Sant Gervasi. En una cantonada de la plaça, els edificis El Kubo i La Ruïna, ocupats des del 2016 i el 2019 respectivament per col·lectius antisistema i convertits en l’epicentre d’aquesta batalla veïnal i política, es mantenen silenciosos. Diversos vianants passen pel seu costat tranquil·lament, sota una pancarta en què es llegeix «El vostre luxe és la nostra misèria» . Un home procedeix a treure el seu cotxe de la zona verda limítrofa. El seu vehicle és l’únic que hi queda aparcat. «Pel que pugui ser», afirma.

Des de Lesseps

La primera de les manifestacions està convocada a les 7 de la tarda en defensa de les ocupacions d’aquests edificis, propietat de la Sareb. La concentració partirà de la plaça Lesseps. Desokupa ha cridat els seus seguidors –«milers», segons clama el seu líder, Daniel Esteve en els seus vídeos propagandístics– a les 9 de la nit. Es creu que en aquesta convocatòria s’hi sumaran grups ultradretans d’altres punts de la ciutat.

Un fort dispositiu policial consensuat entre Guàrdia Urbana i Mossos blindarà la plaça per evitar tot contacte entre les dues parts. El desplegament inclou agents antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo) i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro), així com suport aeri amb helicòpters i drons.

Els comerços de la plaça saben que hauran d’abaixar les persianes en qualsevol moment. No han rebut instruccions concretes sobre la qüestió, però estan preparats. «Depèn com vagi tot, però vaja, per prudència ens veurem obligats a tancar», comenta la propietària de la granja La Catalana, un establiment històric, punt de trobada de la gent del barri. «No fa gaire bona pinta», explica també la dependenta d’una de les dues fruiteries de la zona.

Tensió acumulada

Notícies relacionades

Els veïns i comerciants temen que esclati avui tota la tensió que s’ha anat acumulant les últimes setmanes, i que converteixi en insostenible el que fins fa uns mesos havia sigut una convivència més o menys tolerada. Alguns veïns fins i tot deixaven que fossin alguns dels okupes els que passegessin els seus gossos. Però la situació va començar a deteriorar-se al març quan una ordre de desnonament d’El Kubo, que finalment va ser suspesa, va portar els okupes a fortificar visiblement els edificis amb tanques de seguretat i elements de construcció i van amenaçar de «cremar Sant Gervasi» si eren desallotjats.

El malestar veïnal va anar en augment i alguns partits polítics no han dubtat a atiar aquest sentiment a les portes de les eleccions municipals del 28 de maig. Primer va ser Valents i després s’hi van sumar Ciutadans i Vox. En les manifestacions que es repeteixen cada dimarts des de fa tres setmanes hi han sigut presents els alcaldables de Cs, Anna Grau, i de Vox, Gonzalo de Oro-Pulido. A més, els incidents entre veïns i okupes han anat en augment, com recullen els vídeos que corren com la pólvora per les xarxes socials. L’últim va tenir lloc el mateix dimecres a la nit, amb un intercanvi de llançament d’objectes entre un grup de veïns i els habitants d’El Kubo i La Ruïna, que va obligar els Mossos a intervenir i acordonar la zona.

Temes:

Barcelona Okupes