Eleccions municipals

Anna Grau, amb els lectors d’EL PERIÓDICO, sobre la Bonanova: «El PP només es preocuparà quan okupin el Majestic»

  • Així estan les enquestes de les eleccions a Barcelona

  • Anna Grau copia el nu d’Albert Rivera

Anna Grau, amb els lectors d’EL PERIÓDICO, sobre la Bonanova: «El PP només es preocuparà quan okupin el Majestic»

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Ni okupes ni Desokupa». Així es va expressar l’alcaldable de Ciutadans, Anna Grau, a escasses hores per a la protesta organitzada per l’empresa Desokupa als dos edificis de la Bonanova, el Kubo i la Ruïna. Davant l’escalada de tensió de les últimes hores, Grau, que fa tres dimarts consecutius que es manifesta davant de les dues edificacions, va considerar que són els «cossos i forces de seguretat» els que han d’executar el desallotjament i no una empresa privada.

Ho va afirmar en el cicle de conferències amb alcaldables organitzat per EL PERIÓDICO, just abans del tret de sortida de la campanya electoral. Davant unes enquestes que els deixen sense representació i amb el PP amenaçant de capitalitzar el vot útil, Grau va optar per disparar contra els seus contrincants, aprofitant la polèmica okupació de la Bonanova. Així, va criticar els populars per no haver-se sumat a les protestes i va assegurar que ells «només es preocuparan quan okupin el Majestic».

A les nou de la nit, la polèmica empresa Desokupa, vinculada a l’extrema dreta, es manifestarà davant els blocs i malgrat que inicialment va anunciar que intentaria escometre un desallotjament extrajudicial, finalment es limitaran a la protesta després que els Mossos advertissin que ho impedirien tant sí com no. Tot i així, podria acabar amb aldarulls, ja que l’empresa assegura que arribaran a Barcelona diversos autobusos de manifestants.

Però més enllà d’aquesta situació concreta, en la trobada amb la comunitat d’aquest diari, Grau també va fer bandera dels principals eixos de la seva candidatura, com la seva aposta per introduir el bilingüisme en la política institucional de l’ajuntament. En aquest punt, va aprofitar per criticar entitats com Plataforma per la Llengua, qui va qualificar com els «Desokupes» de la llengua castellana, i va acusar el Govern de la Generalitat i l’actual govern municipal de Barcelona de tenir «hispanofòbia».

Metro, obert 24/7

En termes més de ciutat, també va proposar obrir el Metro tot el cap de setmana de forma ininterrompuda, tot i que va dir que la seva aposta real seria que obrís «24 hores, els 7 dies de la setmana». Sobre com es pagaria la mesura, Grau va assegurar que Barcelona té un pressupost suficient per assumir-ho i que es podria fer només amb no gastar-se els diners en «xarxes clientelars i entitats colauistes».

També a l’actual alcaldessa, amb qui va jurar no pactar en cap cas, li va retreure la seva voluntat de regular el turisme. Grau va recordar que el 15% de l’activitat econòmica de la ciutat prové d’aquest sector i es va preguntar «de què vol viure» si s’acaba amb ell. «El que no podem fer és com Fidel Castro», va afirmar en aquest sentit, i en la mateixa línia va afegir que «abans de posar un CheckPoint Charlie a la Diagonal», els barcelonins haurien de provar una altra alcaldessa.

Notícies relacionades

Malgrat les males expectatives electorals de Ciutadans, Grau va assegurar que no es fia de les enquestes perquè «li fan una olor estranya» i li semblen «caducades», i va defensar que els seus estudis interns els garanteixen l’entrada al consistori barceloní. També va demanar perdó als seus votants per l’experiment de fa quatre anys de posar com a candidat Manel Valls. «Va fer llufa, fatal. Va ser un error d’ingenuïtat», va sentenciar la candidata. Malgrat que va ser una aposta d’Albert Rivera, Grau va voler reivindicar la figura del fundador del partit, just el mateix dia que va presentar un cartell on li copia el nu que va lluir el 2006 quan es va presentar per primera vegada al Parlament. «És un homenatge a l’esperit d’Albert Rivera i a l’origen de Cs», va defensar en la trobada.

Finalment, també va respondre a les propostes dels lectors d’EL PERIÓDICO. Va descartar donar avantatges fiscals als veïns de zones turístiques de la ciutat o crear ‘mini’ pisos per als joves, així com també va considerar que la solució al preu del transport públic no hauria de passar per una esponsorització. «La T-Casual és una estafa, em sembla caríssima, el que hauria de fer l’ajuntament és gastar diners», va afirmar l’alcaldable. La proposta que sí que va comprar parcialment és endurir les lleis per als delinqüents multireincidents.