Eleccions municipals 2023

Eva Parera, amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «Els okupes són uns pocavergonyes que viuen gratis»

  • Llista de Valents per a les eleccions municipals de Barcelona

  • DIRECTE | Últimes notícies sobre les eleccions municipals

  • Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona

Eva Parera, amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «Els okupes són uns pocavergonyes que viuen gratis»

Ricard Cugat

5
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les enquestes no li són favorables en absolut, però Eva Parera, candidata de Valents a l’alcaldia de Barcelona, assegura que no descarta «donar una sorpresa» amb la formació que va crear fa poc més d’un any, després de la sortida de Manuel Valls de Barcelona Pel Canvi, la seva anterior marca en aliança amb Cs. En la seva participació en el cicle de conferències ‘Barcelona Entre Tots’ organitzat per EL PERIÓDICO al Recinte Modernista de Sant Pau, Parera ha explicat als lectors que li hauria agradat presentar-se en coalició amb altres partits anomenats «constitucionalistes», i que així se’l va oferir a altres grups, però «la resposta va ser que no». Si arribés a obtenir algun escó després de les municipals, la conservadora considera que «els vots no estan per regalar» i que només recolzaria una candidatura que inclogués regidors de Valents en el govern municipal i, a poder ser, amb les carteres de Seguretat i Economia.

El seu lema per a aquesta campanya electoral no és desconegut: «Barcelona gran una altra vegada», la versió catalana del «Make America Great Again» que va utilitzar Ronald Reagan el 1980 i el també republicà Donald Trump el 2016. «El vam agafar de la campanya de Reagan, perquè llavors els Estats Units estaven sortint d’una crisi econòmica, similar al moment actual d’Espanya, i aquella va ser una campanya enfocada a mesures proempresa. Nosaltres anem en aquesta mateixa línia», ha argumentat Parera. No obstant, ha evitat respondre amb claredat a la pregunta de si també és ‘trumpista’. 

Okupacions de la Bonanova

En les últimes setmanes s’ha sentit parlar més que mai de ‘La Ruïna’ i ‘El Kubo’, dues finques –contigües i connectades– propietat de la Sareb, pròximes a la plaça de la Bonanova, que es troben okupades des del 2019 i des del 2016, respectivament; uns anys en què no han generat problemes remarcables de convivència. Però amb el 28-M a la cantonada certs partits –Valents entre ells– s’han estat acostant fins aquest punt per donar a conèixer l’okupació i demanar el seu desallotjament. Des d’aleshores, aquest assumpte s’ha mediatitzat i l’empresa Desokupa també han pujat al carro, amenaçant d’actuar.

Tot i que faci ben poc que es parla d’aquesta okupació, Parera ha assegurat que «els veïns estan patint amb un silenci de l’administració que és inacceptable» i que continuarà denunciant aquesta situació tot i que d’altres diguin que «és un invent de campanya».

En aquest sentit, ha lamentat que el jutge paralitzés al març el desnonament d’‘El Kubo’ per esperar-se a fer un únic desallotjament conjunt de les dues finques, ja que es troben connectades, tal com demana l’ajuntament. «Es podria haver fet bloquejant l’accés a l’altra casa», ha etzibat Parera, per després matisar: «Ho desconec, no soc especialista en desallotjaments». 

Així mateix, l’alcaldable de Valents ha carregat contra les persones que habiten aquestes finques, a qui ha qualificat de «delinqüents» i de «pocavergonyes que viuen gratis».«La propietat privada no es toca. Qui entra de forma il·legal ha de ser fet fora», ha manifestat. Això sí, ha reconegut que el desnonament l’ha d’executar la policia i no Desokupa.

‘Tsunami’ de turistes a l’estiu

Hi ha previsions que apunten que aquest estiu 2023 vindran «més turistes que mai» a Barcelona, que se sumaran als visitants que vindran en autocars i creuers, i que podrien provocar «grans aglomeracions» al centre de la ciutat i al voltant de llocs coneguts. Parera s’ha mostrat entusiasmada davant aquesta hipòtesi i ha descartat una regularització per fer decréixer el turisme a la capital catalana: «Celebro que estiguem parlant d’això. El sector hoteler, restauració, etcètera, estan encantats que aquestes notícies es confirmin», ha comentat. 

Sobre com s’ha «perdut» el mercat de la Boqueria per als veïns de Ciutat Vella –que diàriament s’inunda de turistes, i on l’oferta s’ha adaptat amb cada vegada més amb ‘paradetes’ enfocades als estrangers i no al barri–, Parera ha sigut clara: «Això és el lliure mercat». Igualment, sí que s’ha obert a la possibilitat de repartir més el turisme i explotar turísticament Montjuïc i Collserola, i de potenciar l’oferta cultural de l’avinguda del Paral·lel perquè els ciutadans «no hagin d’anar-se’n a Madrid per veure un bon musical».

Tornar a la T-10

En matèria de mobilitat, Parera ha remarcat la necessitat de tornar a la T-10 i rebaixar-la a 8 €, ja que considera que l’actual T-Casual, unipersonal i amb un cost d’11,35 € (una zona), «és una mala idea» i «no té un preu adequat al moment». Davant la pregunta de si això seria factible econòmicament, ha respost: «No he fet càlculs, però m’és igual. És molt necessari. Es pot pagar segur». 

Valents també proposa ampliar la targeta T-16 –gratuïta i amb viatges il·limitats– als 18 anys, i que el metro de Barcelona funcioni tota la nit: «Facilita que els joves que surtin de nit no hagin de moure’s en transport privat», ha valorat.

Superilles, tramvia i ZBE

Lectors d’EL PERIÓDICO que han assistit a la trobada han preguntat a Eva Parera la seva opinió sobre les ‘superilles’, sobre la unió del tramvia de la Diagonal i sobre la zona de baixes emissions (ZBE).

Notícies relacionades

Quant al primer punt, la candidata ha dit que el projecte de superilles s’ha de «revertir» perquè provoca «desviacions de trànsit, més retencions, més contaminació i pujades de preus en locals i vivendes». «Superilla fora», ha sentenciat. De la unió del tramvia, ha opinat que és «una pèssima idea» i que, tot i que les obres ja fetes són complicades de desfer, «s’han d’aturar i no permetre que arribi de passeig de Gràcia a Francesc Macià, perquè serà un desastre».

Finalment, Parera també s’ha mostrat en contra de la ZBE, ja que ha asseverat que «no n’hi ha d’haver a Barcelona» i que, en tot cas, s’haurien de donar ajudes als ciutadans perquè puguin passar-se a vehicles més sostenibles per al medi ambient. En aquest sentit, la candidata s’ha mostrat més partidària del transport de gas natural que de l’elèctric.