Entrevista

Josep Mateu, president del RACC: «El trànsit de Consell de Cent no s’evaporarà, anirà a altres zones de Barcelona»

El president de l’entitat afirma que no s’ha sentit «ni escoltada ni valorada» pel govern d’Ada Colau

  • Janet Sanz, sobre l’enquesta del RACC: «Han entrat en campanya electoral i representen uns interessos concrets»

  • La mobilitat a Barcelona: lluita debades contra l’ús del vehicle privat

Josep Mateu, president del RACC: «El trànsit de Consell de Cent no s’evaporarà, anirà a altres zones de Barcelona»

Ricard Cugat

6
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Josep Mateu demana ser fotografiat al costat de bicicletes del RACC per a aquesta entrevista. El RACC, remarca contra els que titllen l’entitat de ‘lobby’ del vehicle privat, no és un club del cotxe. Des del 2016 és un club de la mobilitat. Censura la política de mobilitat d’Ada Colau partint sempre del mateix principi: creu que fins que no es resolgui el transport públic metropolità no es poden prendre decisions dràstiques dins de Barcelona, com és el model dels eixos verds a l’Eixample, del qual troba a faltar més consens previ.

El RACC està d’actualitat per l’enquesta que va publicar fa uns dies. La tinenta d’alcalde Urbanisme, Janet Sanz, els ha acusat d’entrar en campanya electoral.

Per estar en campanya electoral hauríem de presentar-nos i, que jo sàpiga, no ho fem.

L’enquesta jutja negativament la mobilitat, que contra tot pronòstic ha sigut la política estrella del mandat.

Vam fer una enquesta per conèixer la percepció ciutadana de la situació. Pràcticament el 80% ens va dir que la congestió ha augmentat i un 65% creu que això anirà a més. Són resultats que concorden bastant amb el que nosaltres pensem.

«La ciutat no és només dels residents, sinó també dels que venen a treballar, a comprar, a estudiar. I en part també dels turistes. El govern municipal es regeix pels residents»

Sanz els va acusar de preguntar essencialment a persones que van amb cotxe.

Va ser una reacció precipitada que no esperàvem: no hi ha biaix a la mostra perquè preguntem a molta gent que va amb bicicleta, quan el percentatge de gent que va en bici a la ciutat és el 3%. La ciutat no és només dels residents, sinó també dels que venen a treballar, a comprar, a estudiar. I en part també dels turistes. El govern municipal es regeix pels residents i les seves modificacions faran que hi hagi guanyadors, els dels carrers pacificats, i perdedors, la gent que va amb cotxe privat per la ciutat, majoritàriament gent de fora de Barcelona.

Consell de Cent, epicentre de la reforma actual, rebia 16.000 cotxes al dia abans de la pandèmia; 9.000 després de l’arribada de l’urbanisme tàctic; 7.000 després dels vetos d’alguns girs. ¿Creu en la previsió que el trànsit restant es dissiparà?

Si dissipar-se significa evaporar-se, això no és cert, no és possible. El trànsit anirà a altres zones de la ciutat.

«Podem estar d’acord que un dia la ciutat serà més lliure del cotxe privat. Però no podem estar d’acord amb el com ni el quan»

A València i Gran via.

Fonamentalment.

Aquests dies veiem fotos de Consell de Cent: gent contenta passejant per on passaven els cotxes ara es pregunta qui voldria tornar a la situació anterior.

Bé, si vius a Consell de Cent segur que no tirar enrere la reforma. Ja ho veurem quan hi hagi oci nocturn i restaurants: que no sigui un altre Enric Granados.

Vostès denuncien falta de diàleg en el projecte dels eixos verds.

Un ajuntament ha d’escoltar, ajudar i servir. I no s’ha fet. Podem estar d’acord que un dia la ciutat serà més lliure del cotxe privat. Però no podem estar d’acord amb el com, perquè s’ha fet sense consens, ni el quan: s’hauria d’haver arreglat abans el transport públic metropolità.

«Desmuntar Consell de Cent és molt difícil. Però l’ampliació del projecte d’eixos verds sí que està en joc amb les eleccions»

Som a prop de les eleccions municipals. Els candidats alternatius a Colau han descartat desfer la reforma de Consell de Cent. Fins i tot Xavier Trias, el principal antagonista de Colau, hi ha renunciat.

Desmuntar Consell de Cent és molt difícil, com Via Laietana després de la reforma. Però l’ampliació del projecte d’eixos verds sí que està en joc amb les eleccions. Hi ha candidats que aposten per reformar els interiors d’illa de l’Eixample. Trias creu que és més important cobrir la Ronda de Dalt. Per a nosaltres el més prioritari continua sent el transport públic metropolità i, un cop arreglat això, comencem a pensar a la ciutat per dins, però no abans.

Què ens falta per arreglar el transport metropolità.

Rodalies no començarà a millorar abans de 10 anys. Els polítics han d’informar els ciutadans que les inversions de veritat arribaran del 2025 a 2030. Cal acabar la Sagrera, un eix fonamental. I cal millorar la congestió: cada matí 300.000 vehicles estan col·lapsats.

¿Com evitar aquest col·lapse?

Amb més transport públic. Ara els combatem amb canvis d’hàbits: gent que en lloc de sortir de casa a les 8 ho fa a les 7. També falta inversió en infraestructures: l’ampliació dels carrils de l’AP-7, el nus de Sabadell, Baricentro –que s’ha d’ordenar d’una altra manera– i acabar la B-40, que ha de ser una via d’alta capacitat de Granollers a Vilafranca.

¿Com es porta el RACC amb el govern d’Ada Colau?

No ens hem sentit escoltats ni valorats. Han pres decisions sense buscar el consens. Tot va començar amb la pandèmia. L’ajuntament va començar a col·locar terrasses a les voreres. Després la gent havia de sortir a caminar i es van baixar les terrasses a la calçada, eliminant aparcaments. S’ha acabat la pandèmia i això s’ha quedat. Ja no parlo del gust amb el qual es van pintar els carrers. No s’ha consultat on fer-ho ni de quina manera fer-ho. A l’Eixample es va massa ràpid i la reforma ha de ser progressiva. Ens posen d’exemple Gràcia i el Portal de l’Àngel, però no hi té res a veure.

¿Per què no val l’exemple del Portal de l’Àngel?

No val, igual que la superilla del Poblenou, perquè no tenen les vivendes que té l’Eixample, que és un dels barris més densos del món.

L’aposta pel carril bici ha sigut intensa en aquests últims anys. ¿Com la veu el RACC?

No estem d’acord amb moltes ubicacions on s’han afegit: s’ha optat més per la quantitat que per la qualitat. En molts carrers no era necessari segregar el carril bici. N’hi havia prou amb fer zona de 30 quilòmetres per hora com a màxim. No entenc que el carril bici no sigui obligatori per a les bicicletes. I ocupa un lloc a la ciutat molt més gran que el nombre de desplaçaments, que és del 3%. ¿Acabarem tenint un 50% de desplaçaments amb bicicleta? Potser sí, però ara s’està estrenyent massa.

«El carril bici ocupa molt més lloc a la ciutat que el nombre de desplaçaments amb bicicleta, que és del 3%»

¿Què li sembla la zona de baixes emissions?

És una mesura coherent amb la lluita contra el canvi climàtic, però és discriminatòria amb la gent que té menys diners, que té cotxes més vells i a qui li costarà més comprar-ne un de nou.

Notícies relacionades

El tramvia arribarà a Girona quan acabin les obres en curs. ¿L’enllaçaria amb Francesc Macià o el deixaria a Girona, com va anunciar Trias que faria?

La connexió del tramvia no és una obra prioritària per a la ciutat ni respon a una demanda de la gent. De moment deixaria el tramvia a Girona i després ja ho parlarem.