Eleccions municipals

Cinc partits firmen un compromís contra la pobresa energètica a Barcelona

abertran41676316 barcelona 19 01 2018   reportaje sobre la pobreza energ tica180410142454

abertran41676316 barcelona 19 01 2018 reportaje sobre la pobreza energ tica180410142454 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La precampanya electoral a Barcelona no només mobilitza els partits. També les entitats socials s’afanyen a buscar un compromís dels partits més ben posicionats per influir en les polítiques del pròxim mandat. És el cas de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), que ha promogut un document amb tres mesures molt concretes sobre accés a subministraments bàsics. Les adhesions aconseguides són decisives, si bé hi ha també absències destacades.

Després d’una ronda de reunions amb els diferents grups municipals que es presenten a l’alcaldia de la ciutat, cinc partits han rubricat el compromís proposat per l’entitat. Es tracta d’ERC, Barcelona en Comú, el PSC, Junts per Catalunya i la CUP, avança l’Aliança a aquest diari. No ha secundat el pacte cap dels tres partits del bloc constitucionalista que avui té representació al consistori: el PP, Ciutadans i Valents.

«Dels grups que van accedir a reunir-se (el PP i Ciutadans no van contestar la trucada) només Valents no ha volgut firmar el document», apunta l’Aliança. La llista encapçalada per Eva Parera no comparteix per complet una de les tres propostes i ha declinat adherir-s’hi.

Tot i així, fa un balanç «positiu» de les reunions, perquè totes les formacions van expressar que eren «conscients» que abordar la pobresa energètica és ja una «prioritat clau» per a la ciutat. A més de les cinc firmes, «alguns s’han compromès a incorporar les propostes als seus programes electorals».

Els tres compromisos

El document de l’Aliança que han firmat ERC, BComú, el PSC, Junts i la CUP inclou «propostes bàsiques». La primera és la «consolidació dels punts d’assessorament energètic com a estructura de ciutat», és a dir, mantenir i ampliar aquest servei gratuït tot i que canviés el govern municipal. És el punt que desperta un suport més nítid i que es traduiria en el compromís polític de «dotar-los de més pressupost per reduir els temps d’espera –que en el dia d’avui poden arribar als quatre mesos en algun districte– i garantir l’atenció presencial sense cita prèvia a les oficines».

Notícies relacionades

La segona mesura és «garantir comptadors socials» d’aigua i electricitat a les llars «vulnerables i les que es troben en situació d’ocupació en precari». Se seguiria el mateix procediment que ja s’utilitza a l’Àrea Metropolitana i que preveu també el conveni firmat entre Endesa i la Generalitat el març del 2021. La transparència és el tercer compromís: «Aportar dades amb una periodicitat anual de l’estat de la pobresa energètica a la ciutat».

«Seguirem amb atenció l’activitat de l’Ajuntament de Barcelona i no dubtarem a fer la pressió necessària en cas que no es compleixin els compromisos firmats», avisa l’Aliança. «L’enquesta de condicions de vida de l’INE-Idescat publicada aquest mateix dilluns ens mostra que la situació està empitjorant a tot Catalunya, amb un preocupant 19,2% de persones que no poden mantenir una temperatura adequada a la seva llar», apressa. Per això, consideren un «imperatiu» que el pròxim govern municipal implementi «mesures concretes» com les tres que han proposat a les candidatures.