A partir del 2024

Barcelona planeja crear una brigada d’urgència per esborrar pintades al patrimoni

  • Barcelona ha retirat gairebé 600 papereres en set anys

  • La neteja a Barcelona: preocupació rècord malgrat una inversió històrica

Barcelona planeja crear una brigada d’urgència per esborrar pintades al patrimoni

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha deixat a punt aquest dimecres per al pròxim mandat concedir un nou contracte que, a partir del 2024, s’ha de dotar amb una nova brigada d’operaris que actuï d’urgència per esborrar grafitis al patrimoni de la ciutat. Es preveu que l’encàrrec surti a concurs per 16 milions d’euros per les tasques que s’efectuïn entre el 2024 i el 2026. Les pintades són recurrents en alguns monuments i edificis catalogats i perduren durant mesos a la Barcelona històrica, com passa amb els ‘tags’ que van aparèixer ja fa més d’un any a l’església del Pi, a Ciutat Vella.  

El gerent de Medi Ambient, Frederic Ximeno, ha explicat que el personal dedicat a aquesta tasca s’ampliarà un 30%, de manera que seran un total de 131 treballadors. El responsable municipal ha destacat que el nou contracte «planteja una ampliació per assegurar la retirada de pintades d’elements urbans i infraestructures i també tenir capacitat per abordar edificis patrimonials». Fins ara, el consistori ha al·legat que els empleats de la contracta municipal no tenen capacitat per netejar façanes d’edificis privats, tot i que estiguin catalogats com a patrimoni a conservar. 

Ara s’iniciaran els tràmits per adjudicar els futurs serveis, cosa que ha comptat amb el vot a favor de les forces de l’equip de govern (Barcelona en Comú i el PSC) i ERC, i l’abstenció de Junts, Cs, el PP i Valents. Ximeno ha indicat que l’actual brigada neteja uns 300.000 metres quadrats de parets i instal·lacions pintades cada any i porta a terme unes 123.000 intervencions. 

L’actual contracte venç el gener del 2024. A l’oposició, el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha destacat l’«increment de recursos» per recolzar les mesures. En tot cas, ha afegit que la formació revisarà les condicions, «perquè és un contracte que no ha donat els fruits que mereix», ha advertit.

Ampliació de l’enllumenat

Notícies relacionades

Al seu torn, l’ajuntament ha ratificat en la mateixa comissió ampliar amb un milió d’euros tres contractes de manteniment de l’enllumenat públic, per encomanar 24 obres que il·luminin punts on falta llum a la via pública. Tècnics de l’ajuntament, acompanyats per veïns, han localitzat els trams en penombra on s’instal·laran fanals

S’estenen pels districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Gràcia, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Algunes de les zones que es crearan són al parc de la Ciutadella i al parc d’Anna Frank.