Ple municipal

Barcelona completa la tramitació de les reformes de la Model, la Fira, la Maquinista i la Mercedes

L’últim plenari amb contingut polític del mandat tanca la carpeta de les grans transformacions en els quatre àmbits

Barcelona 12 04 2021 Barcelona Presentacion proyecto urbanistico antigua fabrica Mercedes Benz en Bon Pastor AUTOR  JORDI OTIX

Barcelona 12 04 2021 Barcelona Presentacion proyecto urbanistico antigua fabrica Mercedes Benz en Bon Pastor AUTOR JORDI OTIX / Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona ha celebrat aquest divendres l’últim ple amb contingut del mandat, ja que el d’abril amb prou feines serà un tràmit, i ha tancat en aquesta sessió les carpetes obertes per a la reforma de diversos espais clau per a la ciutat: l’ordenació del terreny de l’antiga presó Model i la Fira, la Maquinista i la Mercedes.

En primer lloc s’ha donat llum verda a les transformacions que afecten la Model i l’espai firal de Montjuïc, que han sigut aprovades provisionalment, en l’últim tràmit abans que la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona li doni la llum verda definitiva, com és preceptiu en el cas de les modificacions del Pla General Metropolità.

Una única modificació ha servit per a una operació conjunta en els dos espais, per la qual es traslladen de la Model a la Fira 18.000 metres quadrats d’ús terciari a fi de fomentar una varietat d’usos i dotar amb serveis aquest últim àmbit, pròxim a la plaça d’Espanya i en el qual els veïns no compten amb gaires equipaments.

L’entorn de l’antiga presó, per la seva banda, guanya espai públic i comptarà amb equipaments i vivenda social, a més de constituir-hi un espai verd, un projecte que preserva la memòria de la que va ser la principal presó de Barcelona.

La Maquinista

El ple també ha donat llum verda a la transformació de la Maquinista, de la qual el govern d’Ada Colau destaca que reduirà l’ampliació comercial prevista a la meitat: un creixement de 21.000 metres quadrats en lloc dels 42.000 previstos inicialment, i edificis amb un màxim de 17 plantes en lloc de les 21 que figuraven en el pla abans que es retoqués.

Notícies relacionades

Aquesta meitat es destinarà a vivenda (812 nous pisos, 294 d’aquests protegits), serveis, equipaments i establiments de proximitat. L’ordenació afecta un espai total de 92.000 metres quadrats.

Mercedes-Benz

Finalment, el ple ha donat l’últim plàcet per al planejament de l’espai de l’antiga fàbrica Mercedes-Benz, entre Sant Andreu i el Bon Pastor. La meitat del nou espai serà públic i una tercera part, verda. La nau central serà una àgora social i cultural i hi haurà un parc urbà amb dos jardins i una plaça. Estan previstos 1.300 pisos nous, el 40% amb preu assequible. I allà s’erigiran les noves seus de la Facultat de Disseny i Enginyeria ELISAVA, de la UVic-CC i de la Fundació Leitat.