Sense ferits

Apuntalament d’urgència en un bloc de Barcelona afectat per l’aluminosi

Els bombers reforcen els sostres de diverses plantes d’una de les escales llastades per la deficiència estructural al Besòs i el Maresme

Apuntalament d’urgència en un bloc de Barcelona afectat per l’aluminosi

CEDIDA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Bombers de Barcelona han intervingut d’urgència aquest divendres al migdia al caure part d’un sostre en una de les escales afectades per l’aluminosi al barri del Besòs i el Maresme. La patologia estructural amenaça l’estabilitat de sostres i parets aixecades amb ciment aluminós, un material que es va fer servir per escurçar el temps de construcció als barris de l’allau amb què es va poblar la perifèria de la capital catalana entre les dècades dels 50 i els 70 del segle passat. A la llarga, s’ha revelat dèbil davant la humitat i el pas del temps. 

Els agents hi han acudit cap a les 14.00 hores després de rebre l’alerta d’un petit despreniment en un edifici del carrer de Marsala. L’ensorrament no ha causat ferits, assenyala el cos. En tot cas, els bombers han col·locat puntals per sostenir els sostres del soterrani, la planta baixa i el primer pis de l’immoble. 

El cos assenyala que la causa de l’enfonsament que ha obligat els agents a desplaçar-se és presumptament «una biga que està afectada per aluminosi». «Ara l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) ha d’apuntalar la resta de l’edifici, però els d’avui eren prioritaris», explica Teresa Pardo, membre de l’associació SOS Besòs/Maresme. 

Campanya d’inspeccions

L’Ajuntament de Barcelona té en marxa una campanya d’inspeccions en edificis del barri per comprovar quants tenen danys o estan en risc de deteriorament a causa de l’aluminosi i altres carències estructurals. El diagnòstic és el preludi necessari per determinar quants edificis llastats per les insuficiències requereixen ser reformats. Fins al febrer, s’havien supervisat 27 de les 44 comunitats que es planegen examinar i que sumen 426 domicilis en total. La intenció és disposar d’una mostra representativa sobre l’estat de les 4.598 vivendes, promogudes pel Patronat de la Vivenda del govern franquista de l’època.

Un informe preliminar del consistori va enumerar que 20 escales examinades es van aixecar amb ciment aluminós i que 23 presenten diferents deficiències estructurals. La comunitat de Marsala on els bombers s’han personat aquest migdia consta en l’estudi municipal com una de les assetjades pel perill de l’aluminosi.

Notícies relacionades

Els bombers ja van haver d’actuar setmanes enrere al barri per una caiguda similar. «El 17 de març es va ensorrar un altre sostre d’una vivenda del carrer d’Alfons el Magnànim i amb els ocupants dins», explica Pardo. 

Els puntals, les xarxes i els tancaments es repeteixen en diferents blocs del barri, alguns instal·lats des de fa anys, per prevenir eventuals accidents causats pels enfonsaments. Arran dels controls, s’han dictat una vintena d’ordres per instal·lar proteccions com a pal·liatiu a possibles despreniments.