A les Corts

Una escola de Barcelona intenta salvar el seu pati amb un acord ‘in extremis’

Amb la cessió del terreny a punt de vèncer, l’ajuntament i una escola d’educació especial ultimen un pacte per mantenir la pista a canvi d’obrir-la a entitats i veïns

Una escola de Barcelona intenta salvar el seu pati amb un acord ‘in extremis’

ROBERT RAMOS

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un esperpent s’estava a punt de perpetrar al pati de l’escola Paideia, a Barcelona. Un embolic burocràtic amenaçava de forçar el centre, situat al districte de les Corts, a haver de desmantellar 387 metres quadrats de pista esportiva per tornar momentàniament un solar expedit a l’ajuntament. El final de tal incomprensible operació cenyida a la rigidesa de la norma era tan sols modificar la qualificació de zona verda amb què s’etiqueta al terreny per l’ús que en realitat s’hi dona des que el consistori el va concedir a precari, la d’equipament educatiu. Una mera paperassa, vaja. 

Amb la cessió atorgada per vuit anys a punt d’expirar, el requisit per allargar l’adjudicació del tros de pati s’ajustava amb exactitud a la definició d’insensatesa. Ningú ha dubtat que ho fos, ni tan sols al govern municipal, tampoc a l’oposició ni, per descomptat, a les famílies que congrega l’escola, que atén uns 180 alumnes amb discapacitat de 4 a 21 anys. Malgrat compartir que calia buscar remei al disbarat de destrossar una pista on una seixantena d’escolars s’entrenen a hoquei, s’han allargat durant mesos les negociacions per arribar a un acord que, d’altra banda, ni s’ha plasmat encara per escrit ni les famílies han ratificat encara. I això que el termini pel qual el consistori va donar la parcel·la ocupada pel mig pati venç el 9 d’abril, ben aviat.

«Hi ha bona voluntat, però aquest hauria d’haver sigut el plantejament des del principi, no al final de la cessió i després que es creés una sensació que no ha agradat gens a les famílies», afirma la directora de la Paideia, Maribel Madrid. Després de diverses anades i vingudes, la proposta que s’explora per resoldre el greuge sense trencar la llei passa perquè tota la zona d’esbarjo sigui accessible fora de l’horari lectiu mentre es tramita la requalificació. Es va plantejar instal·lar una reixa corredissa al llarg del pati afectat, però s’ha acabat optant per compartir l’ús sencer de l’esplanada per no partir la pista. 

Matisos a l’esborrany

En tot cas, la direcció i l’associació de famílies de la Paideia han incorporat matisos a la proposta de l’ajuntament. L’escola era reticent que el pati estigués obert cada dia sense restricció i ha advocat per limitar-lo a entitats que sol·licitin fer servir la pista en un horari prefixat. «No podem arriscar-nos que, al matí i al començar les classes, el pati estigui brut amb cigarros, ampolles o excrements de gos», justifica Madrid. 

El consistori ha acceptat incorporar les esmenes de l’escola a l’esborrany del conveni, perquè sigui el centre el que autoritzi l’accés a les entitats que admeti després d’acabar les activitats extraescolars, passades les 18.30 hores. Al seu torn, sí que es preveu permetre la lliure entrada als veïns els dissabtes i diumenges a partir que s’inauguri el futur parc de l’antiga Colònia Castells, al solar adjacent a l’escola i ara en plena construcció. Això sí, es requereix al consistori perquè costegi la vigilància i el manteniment de la instal·lació durant els caps de setmana.  

A part, l’escola discrepava perquè el conveni de cessió d’ús del pati per compartir-lo amb l’ajuntament s’allargués durant quatre anys. Se suposa que la requalificació i el retorn íntegre de la pista a l’escola no es demoraran més enllà d’any i mig. La divergència s’ha salvat pactant un acord per dos anys, «amb prou temps perquè facin la requalificació», brandeix Madrid, i prorrogable per dos més amb previ consentiment de l’escola.

Notícies relacionades

No es concreta si el pati continuarà sent compartit i obert al barri una vegada es corregeixi la qualificació de l’espai i l’escola el tingui ja íntegrament. «Quan sigui nostre, ho negociarem. Si funciona, no hi haurà inconvenient. El que ens interessa és que les instal·lacions es cuidin, perquè ens ha constat molt aconseguir-les i construir-les», indica la directora.

Ara falta que l’ajuntament entregui el document final amb totes les demandes de l’escola incloses perquè les famílies l’avalin abans de segellar-lo. No s’estima que passi fins després de Setmana Santa. S’ha esgotat tant el marge que el límit del 9 d’abril se sobrepassarà, amb la qual cosa arribarà el moment temut que l’escola es trobarà que, sobre el paper, part del pati no li pertany. No obstant, tots els partits van avalar aquest mes al districte de les Corts les bases de l’entesa que s’ultima amb el centre, cosa que ofereix garanties que no toparà amb què se li impedeix continuar disfrutant de part de les seves pròpies instal·lacions, cosa que seria el súmmum del despropòsit. «Podrem continuar utilitzant-les, tot i que sigui com a okupes... Ens preocupava i ho vam comentar amb advocats. Ens van dir que el problema és de l’ajuntament, que ho hauria d’haver resolt abans», assegura Madrid.