Balanç del 2022

El parc Güell de Barcelona rep menys visitants però recapta més amb la nova zona de pagament

L’ajuntament afirma que això respon a una estratègia per reduir la pressió turística al parc

El parc Güell de Barcelona rep menys visitants però recapta més amb la nova zona de pagament

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona ha reduït a la meitat els visitants del parc Güell, després que durant la pandèmia es decidís ampliar l’espai d’accés regulat. Mentre que abans el parc rebia al voltant de 9 milions de visitants l’any, dels quals només pagaven entrada uns 3,5 milions, el 2022 l’han visitat en total 4,65 milions de persones, però d’aquestes 4,2 ho han fet pagant entrada.

Segons ha explicat el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, això respon a una estratègia implementada a partir del 2020 per reduir la pressió turística al parc. En concret, es va perimetrar i es va ampliar l’espai de pagament, passant d’1,7 hectàrees a 12 hectàrees l’espai per al qual és necessari comprar entrada. Així mateix, s’ha fet una aposta per garantir l’ús veïnal del parc de manera gratuïta.

Badia ha celebrat en roda de premsa les dades del 2022, ja que considera que s’han aconseguit els objectius que es perseguien al reduir en la meitat els visitants i que hi hagi menys «pressió turística». «Hem reduït enormement la pressió dels 9 milions de persones», ha apuntat.

I és que, segons ha relatat, el que passava abans de la pandèmia era que 3,5 milions de visitants pagaven l’entrada per accedir a la zona regulada, que és on es concentra l’obra arquitectònica de Gaudí. Per contra, la resta de visitants, uns 5 milions i mig, s’acostaven al parc, però optaven per accedir només a les zones gratuïtes, passejaven i feien fotografies.

Així, el 2022 s’han incrementat els turistes que paguen entrada, que passen de 3,5 a 4,2 i, per tant, hi ha més recaptació. En canvi, el total de visitants al parc s’ha reduït.

Accés gratuït per als veïns

D’altra banda, Badia ha posat en valor les actuacions municipals perquè es garanteixi l’accés gratuït als veïns de la zona, amb un carnet específic, i als barcelonins a través del programa ‘Gaudir Més’. El 2022, fins a 450.000 veïns van accedir al parc de manera gratuïta. Segons l’ajuntament, aquesta dada situa el parc Güell com l’equipament municipal de pagament de la ciutat amb més accessos gratuïts.

Badia també ha precisat que ja no es pot accedir al parc mostrant el carnet de Biblioteques de Barcelona i ha admès que alguns turistes feien la picaresca de fer-se el carnet només per accedir al parc sense pagar. Així, la capacitat de càrrega del recinte s’ha fixat el 2022 en un total de 4,65 milions de persones entre els turistes (4,2) i els veïns (450.000).

A més, es consoliden les franges exclusives per a veïns en què els turistes no poden accedir al parc, que és de 7 h a 9.30 h i de 20 h a 22 h.

Retorn social

Notícies relacionades

Segons ha explicat el regidor de Gràcia, amb els diners recaptats està previst invertir fins al 2026 més de 16 milions d’euros de retorn social. Algunes de les actuacions previstes als voltants són l’adquisició de l’edifici de la seu de l’associació veïnal i cultural La Miranda, el finançament de part de les obres de millora dels carrers de Miquel dels Sants Oliver i Albert Llanas, la urbanització de Coll del Portell, la construcció del nou parc Font del Carbó i les urbanitzacions del Torrent de Remei, entre d’altres.

Per millorar el recinte, també està en marxa l’execució del Pla Director de conservació i manteniment i del Pla director d’infraestructures i serveis per a la conservació del patrimoni natural i arquitectònic del parc, que aportarà «més i millors infraestructures» com la renovació de l’enllumenat per un de més eficient, que cobreixi zones fins ara poc il·luminades.