Balanç anual

El parc Güell redueix a la meitat els seus visitants i preveu una nova inversió municipal de 15 milions

  • L’ajuntament ha retallat en els últims anys les visites de pagament per promoure horaris d’accés veïnal i escolar

El parc Güell redueix a la meitat els seus visitants i preveu una nova inversió municipal de 15 milions

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts

La croada de l’Ajuntament de Barcelona per reduir les afluències turístiques a les zones més icòniques ja s’ha saldat amb alguns balanços significatius, tot i que siguin difícils de valorar per la pandèmia. Segons ha informat aquest diumenge el consistori, per efecte de les seves mesures s’ha reduït a la meitat el nombre anual de visitants del parc Güell. A més, s’ha anunciat una nova inversió d’uns 15 milions d’euros per als pròxims quatre anys.

El pla estratègic del parc, iniciat l’any 2018, ha aconseguit augmentar l’ús veïnal amb franges horàries gratuïtes destinades als veïns, segons sosté el consistori.

Les dades municipals indiquen que abans de la pandèmia el parc rebia uns 9 milions de visitants anuals, mentre que a partir de la reobertura a l’estiu del 2020, s’han aplicat mesurades per limitar aquest número a un màxim de 4,5 milions anuals per rebaixar la pressió turística.

Diferents franges de visita

L’horari d’obertura del parc és a les 7.00 hores, i fins a les 9.30 hores s’estableix l’accés exclusiu per a veïns, escoles i per a totes les persones registrades al programa ‘Gaudir Més Barcelona’, que ofereix descomptes i avantatges en diferents espais de la ciutat.

Posteriorment, l’horari de visitants finalitza a les 20.00 hores, quan s’inicia la franja denominada ‘Bon vespre Barcelona’, un lapse de temps fins a les 22.00 hores novament per als veïns.

«Hem fet un confinament total del parc i estem començant a percebre que hi ha la meitat de visitants», ha explicat el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, especialment combatiu contra el creixement del sector turístic.

La nova inversió prevista per al període 2023-2026 anirà destinada, en un 50%, a actuacions vinculades a millorar els límits de l’espai amb els barris del Coll, la Salut, Vallcarca i Penitents, el Carmel i Can Baró, dels districtes de Gràcia i Horta-Guinardó.

Entre altres actuacions, es preveu un nou parc a la Font del Carbó, la urbanització del Coll del Portell i del Torrent del Remei i la redacció dels passatges nous, Pare Alegre-Antequera, Pícnic parc Güell amb Marianao i passeig Turull amb Coll del Portell.

A Horta-Guinardó s’urbanitzaran els carrers d’Albert Llanas i de Miquel dels Sants Oliver i també la plaça Raimon Casellas.

Notícies relacionades

El consistori treballa també en la línia de reduir l’impacte per l’alta densitat de visitants i en la millora de la mobilitat amb inversions per als accessos al parc i cap a la venda exclusiva online d’entrades, segons indica avui en un comunicat.

El pla tindrà continuïtat fins l’any 2026 i coincidirà amb els actes de commemoració del centenari de la mort d’Antoni Gaudí i de l’inici de l’obertura del parc com a recinte públic