Aquesta setmana

El govern d’Ada Colau declara de nou al jutjat: dues causes reactivades abans del 28-M

Arran d’una querella d’un fons d’inversions seran interrogats aquest divendres dos regidors i dilluns l’alcaldessa

El govern d’Ada Colau declara de nou al jutjat: dues causes reactivades abans del 28-M

CAROLA LÓPEZ / ACN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els dos jutjats de Barcelona que investiguen la gestió d’Ada Colau han activat la investigació i han citat a declarar per als pròxims dies la mateixa alcaldessa, dos regidors i un interventor. L’objectiu és impulsar aquests processos per no coincidir amb la campanya electoral del 28 de maig. Una altra qüestió és si els respectius magistrats decidiran abans d’aquesta data si tiren endavant la causa o l’arxiven al considerar que no hi ha indicis de delicte.

Colau haurà d’anar a declarar com a imputada per coaccions i prevaricació dilluns, 13 de març, arran de la querella que va presentar contra ella i els regidors de Vivenda, Lucía Martín, i del districte de Sants, Marc Serra, el fons Vauras Investment SL, propietari des del 2019 del Bloc Llavors, situat a Poble-sec, que es va convertir en un símbol de la lluita per l’accés a la vivenda. Els dos regidors seran interrogats per la titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona, Carmen García, aquest divendres.

La denúncia va ser inadmesa a tràmit quan va ser presentada el novembre del 2020. Llavors, la jutge Carmen García va argumentar per rebutjar-la que el fons Vauras «atribuïa delictes sense rigor ni precisió». La fiscalia va compartir llavors aquesta decisió. No obstant, mesos després, l’abril del 2022, l’Audiència de Barcelona va fer un tomb, va admetre a tràmit la querella i va ordenar que se cités a declarar com a imputats l’alcaldessa i els dos regidors. Des d’aleshores, la togada ha realitzat diverses diligències, entre les quals el requeriment al consistori barceloní d’expedients i documentació.

Notícies relacionades

Els magistrats de l’Audiència de Barcelona van justificar la seva decisió d’admetre la querella, però només pel delicte de coaccions i un altre de presumpta prevaricació administrativa, «per entendre que,si són certs els fets denunciats, sí que podria ser delictiva la conducta consistent a compel·lir il·legítimament» l’empresa per «forçar-la a cedir» per a lloguers socials immobles de la seva propietat. Per a això, incidien, suposadament el consistori va utilitzar com a «mecanisme intimidatori» l’amenaça de no concedir a la companyia llicències d’obres o no «desbloquejar les que ja tenien paralitzades». Serra va explicar llavors que la querella és «d’un fons de capital estranger que buscava una operació especulativa al Poble-sec», i va recordar que va ser inadmesa i que el que ells van fer era simplement«aplicar la legislació de vivenda».

Les subvencions

L’altre procés penal en marxa en el qual figura Colau el tramita el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona i es va iniciar per la querella presentada per l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica en la qual denunciava presumptes irregularitats en les subvencions concedides per l’Ajuntament de Barcelona a diverses entitats afins des del 2016 al 2020. El jutge va arxivar el cas el juliol del 2022, però, posteriorment i igual com va passar amb l’altre cas del fons d’inversions, l’Audiència de Barcelona el va reobrir i va ordenar que es realitzessin una sèrie de diligències, com declaracions testificals i d’altres relacionades amb documents. En aquest sentit, està previst que el 17 de març sigui interrogat un interventor. Després de la recopilació de les dades que faltaven, el jutge haurà de decidir.