Decisió judicial

L’Audiència de Barcelona ordena la imputació de Colau per prevaricació i coaccions

  • La decisió respon a la querella del fons d’inversió propietari del Bloc Llavors, al Poble-sec

  • La resolució revoca parcialment la inadmissió de la demanda per part d’un jutjat fa any i mig

L’Audiència de Barcelona ordena la imputació de Colau per prevaricació i coaccions

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha admès a tràmit una querella per coaccions i prevaricació contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els regidors Lucía Martín i Marc Serra, de qui demana la imputació. La querella la va presentar Vauras Investment SL, propietària del Bloc Llavors, convertit en un símbol de la lluita per la vivenda a la ciutat.

La querella s’admet de manera parcial després que el jutjat 18 no l’admetés el novembre del 2020, una decisió que l’empresa va recórrer, i quan han passat gairebé dos mesos des que Colau va haver d’anar a declarar per una altra ofensiva legal en contra seu, en aquest cas vinculada a subvencions concedides a entitats considerades afins a Barcelona en Comú.

Els regidors Serra i Martín han comparegut per comentar la decisió. L’Audiència de Barcelona ha admès a tràmit la querella per coaccions i prevaricació, tot i que no per la resta de delictes, fins a vuit, que hi figuraven. El jutjat número 18 va considerar al seu dia que no hi havia indicis de delicte.

Justificació

En una interlocutòria de la secció vuitena, l’Audiència de Barcelona justifica la seva decisió d’admetre la querella per coaccions: «Després d’haver analitzat l’escrit de la querella i els documents que ha aportat la part querellant, aquesta sala està en el cas d’estimar parcialment el recurs i ordenar admetre a tràmit la querella pel que fa a la imputació pel delicte de coaccions, per entendre que, si són certs els fets denunciats, sí que podria ser delictiva la conducta».

Una conducta que segons els denunciants va consistir en l’exigència per part de Martín i Serra al privat, en dues reunions celebrades el 31 d’octubre de 2019 i el 5 de febrer de 2020, que oferís lloguers socials en alguns dels seus pisos sota l’amenaça de no rebre llicències d’obres determinades i no veure desbloquejades altres que estaven en curs. L’Audiència també creu que cal admetre la querella per prevaricació administrativa pels possibles retards deliberats al despatx de llicències d’obres. En canvi, es descarta l’admissió per suborn, extorsió, tràfic d’influències, revelació de secrets i negociacions prohibides als funcionaris, entre d’altres.

Complir la llei

Serra ha explicat que la querella és «d’un fons de capital estranger que buscava una operació especulativa al Poble-sec». El regidor ha recordat que va ser inadmesa i que el fons va recórrer davant l’Audiència Provincial. «Se’ns acusa de fins a vuit delictes, a la regidora de Vivenda, a mi i a l’alcaldessa. Però del que realment se’ns acusa és d’aplicar la legislació de vivenda», ha relatat Serra, que ha dit sobre la normativa: «No podíem fer cap altra cosa que aplicar-la. Ho fem tant per convicció com per obligació legal, per una normativa llavors vigent».

El regidor ha afirmat que la que hauria de donar explicacions és l’empresa querellant, ha remarcat que la situació no és nova i ha expressat la seva confiança que la querella acabi arxivada, com d’altres de similars: «Acabem de conèixer aquesta resolució i la nostra actitud serà de màxima col·laboració».

«Som davant un cas clar d’especulació immobiliària», ha afirmat Martín, que ha afegit que el que pretenia l’empresa era «expulsar veïns». El 2020, ha dit, els veïns es van posar en contacte amb el consistori. La llei aprovada pel Parlament establia l’obligació de les grans forquilles de vivenda d’oferir lloguers socials a persones en exclusió residencial. «Seguint la normativa, el gener del 2020 es va enviar un requeriment a l’empresa perquè oferís el lloguer social i comprovés la situació d’exclusió dels veïns, com era la seva obligació».

Notícies relacionades

L’ajuntament, ha prosseguit, va emetre llavors expedients sancionadors perquè el fons d’inversió no va prendre les mesures requerides pel decret 17 de 2019 de la Generalitat, després laminat pel Tribunal Constitucional. «Busquen detenir-nos; no ho aconseguiran. Continuarem complint la llei i defensant el dret a la vivenda», ha proclamat Martín.

Àlex Solà, advocat defensor de Colau i els regidors en aquesta causa, ha recordat la inadmissió de la querella per part del jutjat d’instrucció: «La jutge va considerar que no hi havia delicte. L’Audiència Provincial descarta sis dels vuit delictes de la querella». Solà ha qualificat d’«inusual» una decisió com la que s’ha conegut aquest dilluns. 

Temes:

Ada Colau