Crisi taronja

La paperassa salva les sigles de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona

Els tres regidors enfrontats amb el partit ajornen la decisió de canviar el nom del grup fins que es confirmi l’expulsió de les regidores Noemí Martín i Julia Barea

La paperassa salva les sigles de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona

Blanca Blay / ACN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Els tres regidors del grup de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona, Paco Sierra, Noemí Martín i Julia Barea, s’han reunit aquest dimecres per abordar la possibilitat de canviar la denominació del col·lectiu i eliminar així les sigles de Ciutadans. La mesura s’ha plantejat com a resposta a l’obertura d’expedients per part del partit a Martín i a Barea per no haver fet fora del grup Sierra. Una cosa que podrien fer per dos vots a un. Sierra ja va ser expulsat al seu dia, i ara els expedients tenen tota la pinta d’acabar en expulsió de les dues regidores.

El cas és que els regidors han optat per ajornar la decisió davant l’advertència de la secretaria del consistori que suposaria un volum de gestions i paperassa que és un món: canvi de CIF, canvi de comptes bancaris, canvis en la representació en consells d’administració i les empreses municipals.

Dos mesos llargs de mandat

Canvis que semblen molt complicats per a un període tan curt: només falten dos mesos i 20 dies per a les eleccions municipals, a les quals cap dels tres regidors es presentarà, tret de sorpresa o tret que ho facin per un altre partit. Ciutadans ha remarcat el que és obvi: no compta amb Sierra, Martín ni Barea com a acompanyants de l’alcaldable, Anna Grau.

Els tres regidors han decidit esperar a veure el desenllaç dels expedients oberts a Martín i Barea. Consideren que seria desproporcionat que les expulsessin en vista de l’actitud del grup. Destaquen que no han fet declaracions contra la direcció ni contra Grau, i que han mantingut en els plens una tasca que no contradiu l’ideari de Ciutadans, que, així les coses, continuarà mantenint el seu nom en el consistori, si bé no té cap control sobre el grup municipal i la seva activitat.

Fonts de Ciutadans confirmen que s’han obert els expedients, si bé recorden que les dues afectades ara tenen l’opció de presentar al·legacions abans que el procés culmini en la seva expulsió.

El motí

Sierra, que ja va ser expulsat del partit, va encapçalar a l’octubre un motí que va acabar descavalcant la llavors presidenta del grup, Luz Guilarte. El regidor remarca que ell i Noemí Martín, que llavors portava set dies com a regidora –després de substituir Celestino Corbacho quan aquest va renunciar a l’acta per jubilar-se–, van oferir a Guilarte que seguís en el seu càrrec si s’avenia a destituir el coordinador del grup, José María González.

Notícies relacionades

Però Guilarte va optar per anar-se’n i de passada va deixar no només el consistori sinó també la política, per tornar al sector privat i a una vida, sens dubte, molt més plàcida de la que tenia a Ciutadans davant la perspectiva d’unes eleccions municipals en les quals la marca afronta un risc més que considerable de quedar-se fora de l’ajuntament.

La direcció va elegir com a alcaldable Anna Grau, diputada al Parlament, que es va enfrontar en unes eleccions primàries a l’exregidor Koldo Blanco i les va guanyar, i va confirmar així que encapçalarà la llista del partit a les municipals.