Aquest diumenge
Unes 200 persones protesten per ruptura de relacions de Barcelona amb Israel
Els manifestants reclamen la revocació del decret d’alcaldia que suspèn les relacions amb Tel Aviv
Unes 200 persones s’han concentrat aquest migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig a la decisió de l’alcaldessa barcelonina, Ada Colau, de suspendre temporalment les relacions amb Israel, que inclou l’agermanament amb Tel Aviv. Els manifestants han afirmat que «no volen que Barcelona sigui la capital mundial de l’antisemitisme» i ha demanat la revocació del decret d’alcaldia que suspèn les relacions.
La concentració, que ha començat 12 hores i té el lema ‘Tots amb Tel Aviv, ciutat germana’, l’han convocat les organitzacions Israel Spain Forum Alliance (ISFA), l’Associació Catalana d’Amics d’Israel (ACAI), la Lliga Internacional contra el Racisme i l’Antisemitisme (LICRA), B’hnai B’rith Nahmánides i l’Associació de Relacions Culturals Catalunya – Israel (ARCCI).
Durant la concentració, els manifestants, que portaven banderes d’Israel i alguna senyera catalana, han portat pancartes de personalitats àrabs i israelianes notòries al país i que qüestionen l’apartheid. En la concentració, la presidenta d’ISFA, Blanca Navarro, ha sol·licitat a les entitats de diverses ciutats que reforcin la col·laboració institucional, potenciïn les relacions culturals, esportives i turístiques i treballin conjuntament per fomentar la innovació, l’emprenedoria i la sostenibilitat en àmbits com les ‘smart cities’, el disseny, la tecnologia i l’aigua.
La presidenta d’ISFA també ha demanat que les dues ciutats treballin conjuntament per impulsar polítiques de suport a la joventut i que promoguin la trobada entre col·lectius LGBTBI de les dues ciutats, així com que intercanviïn models de convivència interreligiosa ja existents a les dues ciutats. També ha emplaçat Barcelona i Tel Aviv a enfortir la cooperació entre centres educatius, d’investigació i entre universitats.
Decisió «antidemocràtica»
«No volem que ni un euro més, ni de l’Ajuntament de Barcelona ni de la Generalitat, financiï cap entitat que promogui cap mena de discriminació, inclòs l’antisemitisme, especialment les que desenvolupen activitats de boicot contra ciutadans israelians mitjançant el moviment ‘Boicot, Desinversió i Sancions’ (BDS)», ha assenyalat.
En la concentració també ha intervingut el president d’ACAI, Toni Florido, que ha destacat que la decisió «antidemocràtica» de l’alcaldessa de Barcelona és rebutjada per «totes les comunitats jueves catalanes i per les entitats i representants de les comunitats jueves d’arreu del món». Florido ha assenyalat que els únics que han celebrat la ruptura de relacions són «organitzacions terroristes, de l’extrema esquerra i grupuscles neonazis».
«Nosaltres avui reivindiquem sortir d’aquesta dinàmica i denunciem la ‘decisió xenòfoba’ promoguda per l’alcaldessa Colau, que assenyala els ciutadans de Tel Aviv per raó d’origen», ha denunciat. L’acte ha comptat amb la presència de diversos regidors de l’Ajuntament de Barcelona, com Jordi Martí (JxCat) i Eva Parera (Valents), així com candidats a les municipals, com Anna Grau (Cs) i Daniel Sirera (PP), entre d’altres.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- Filó turístic Excursions ‘low cost’ des de Barcelona: el fenomen en auge que inunda els portals de veïns
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- El número 2 d’Emergències valora ara deixar el Consell