Un motorista de 62 anys

La Guàrdia Urbana culpa un dels seus agents d’un accident mortal a Barcelona

  • El cos municipal ha acabat l’informe pocs dies després que la jutge hagi posat el cas en mans de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Urbana culpa un dels seus agents d’un accident mortal a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació que la Guàrdia Urbana de Barcelona ha portat a terme sobre l’accident en el qual va morir Víctor Gabriel Salvo, que va xocar amb un cotxe no logotipat del cos municipal, ha conclòs que l’agent policial va ser el responsable del sinistre, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. La Unitat d’Investigació i Prevenció d’Accidentalitat (UIPA) de la Urbana ha entregat aquest divendres al jutjat d’instrucció número 24 de Barcelona l’informe –elaborat al llarg de les últimes tres setmanes– en el qual es deixa per escrit que la víctima va anar a terra per un «gir indegut» efectuat per l’agent. La maniobra va fer caure Víctor, que circulava pel seu carril.

L’accident es va produir la matinada del 26 de gener, a les 05.57 hores, quan Víctor, que treballava de vigilant d’un pàrquing, tornava a casa en la seva motocicleta. L’impacte es va produir quan els dos vehicles circulaven en el mateix sentit de la marxa per la travessera de Dalt, just a l’altura del carrer de Verdi. Segons l’informe de l’UIPA, el cotxe no logotipat va fer caure la motocicleta de Gabriel, que va colpejar violentament contra el terra. L’home va ser traslladat en estat crític a l’Hospital de Sant Pau. «Tenia el crani trencat i les costelles enfonsades», detalla un familiar, que afegeix que els metges van optar per sedar-lo i, quatre dies, després de veure que no reaccionava, van acabar per desconnectar-lo i certificar la seva defunció.

La família de Víctor va contactar amb aquest diari per lamentar la falta d’informació que estaven rebent per part de la Guàrdia Urbana del que havia succeït. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, van respondre consultades sobre això que hi havia una investigació en marxa que es considerava prioritària per a la Guàrdia Urbana, però remarcaven que no en podien informar del seu curs, tampoc a la família. 

El cotxe amb que va fer caure Víctor era un vehicle no logotipat que conduïa un agent que estava de servei. La família de la víctima va contractar una advocada, Amelia López, i es va personar en la causa. La jutge, atenent la sol·licitud d’aquesta família, que no veia amb bons ulls que fos la mateixa Guàrdia Urbana la responsable d’aclarir les causes d’un sinistre mortal que implicava un dels seus membres, va ordenar en una interlocutòria amb data 10 de febrer que la Guàrdia Civil assumís la investigació. 

Embolic competencial

La Guàrdia Civil va assumir la investigació aquesta mateixa setmana, però la Guàrdia Urbana, segons fonts municipals, no va arribar a saber fins dijous –i de manera extraoficial– que havia sigut apartada del cas. Per aquest motiu, els agents de la UIPA han ultimat l’informe, que consta de més de cent pàgines, i aquest divendres han acudit al jutjat per entregar-lo i han informat la família de les conclusions. 

Paral·lelament, dijous agents de la Guàrdia Civil, que no té competències en matèria de trànsit a Catalunya però sí a la resta d’Espanya, van acudir a una cafeteria ubicada al costat del lloc de l’accident per revisar les gravacions de les càmeres de seguretat. Els investigadors, segons un responsable del local, van trobar imatges en què s’aprecia com es va produir l’accident. La mateixa font ha assegurat a aquest diari que la Guàrdia Urbana no havia acudit a demanar-les. 

Notícies relacionades

Consultat sobre aquesta qüestió, una portaveu del cos municipal ha argumentat que hi ha altres gravacions que sí que estan en poder dels policies de la Urbana i amb què n’hi ha hagut prou, entre altres motius, per arribar a la conclusió que la responsabilitat del sinistre li correspon al policia que estava al volant. 

La lletrada López, que encara no ha pogut consultar l’informe, espera que ajudi a aclarir tots els dubtes que els han acompanyat en les últimes setmanes. La família, per la seva banda, insisteixen que continuaran pendents d’aquesta gravació de la Guàrdia Civil «per assegurar-se que va succeir com diu la Guàrdia Urbana que va succeir».

Temes:

Successos