Traslladat a una fossa

Busquen els ossos d’un cadàver desenterrat per una descurança a Barcelona

La Sindicatura de Greuges reprova Cementiris de Barcelona, que no va notificar a la família el deute que va provocar l’exhumació

  • El Síndic de Barcelona insisteix a demanar espais on fer ‘botellon’ sota control

Busquen els ossos d’un cadàver desenterrat per una descurança a Barcelona

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una aparent descurança va desencadenar un error greu en un cementiri de Barcelona l’any passat. La Sindicatura de Greuges va reprendre Cementiris de Barcelona –empresa que pertany a l’ajuntament de la capital catalana– per haver exhumat un cadàver per dipositar-ne les restes en una fossa comuna sense notificar abans als familiars del difunt que podia ser desenterrat per un deute en el pagament del nínxol. Durant la presentació del balanç anual de l’oficina fiscalitzadora del consistori, el síndic David Bondia va explicar que, entre les mesures per mirar de reparar els familiars del difunt, s’ha contractat una antropòloga forense per estudiar «si es poden recuperar els ossos de l’ossera».

El defensor del poble barceloní va revelar que l’error es va originar al no penjar-se l’adhesiu preceptiu a la làpida per advertir la família que es procediria a buidar la tomba si el dèbit no se satisfeia a temps. «S’ha d’avisar i s’hi ha de posar l’adhesiu quan el nínxol està en bon estat. En aquest cas, no es va col·locar», va relatar Bondia.

La família va presentar una queixa davant la Sindicatura, que li va donar la raó. «Hi va haver un mal procediment de Cementiris de Barcelona», va avaluar Bondia, que va afegir que els fets havien consternat els parents del difunt. «Sentien culpa per no haver pagat al no ser requerits i perquè les restes es traslladessin a l’ossera comuna», va afegir.

Trobada reparadora

Vist que la resolució no era suficient, l’oficina del síndic va propiciar una trobada entre la família i responsables de Cementiris de Barcelona. «No s’havia fet mai. L’empresa ha demanat disculpes. S’ha rescabalat el mal moral i ha tingut un efecte reparador», va destacar Bondia. En aquest contacte, es va exposar l’oferta de reclutar els serveis de l’antropòloga forense perquè sondegi si hi ha opció d’identificar els ossos del mort a la fossa comuna.

Notícies relacionades

Bondia es va reservar donar més detalls sobre el cas per respecte a la privacitat dels familiars. El síndic va evitar concretar en quin cementiri de la ciutat va passar la confusió. En tot cas, va indicar que el procés per rescabalar la família continua en marxa.

La Sindicatura de Greuges es va referir al cas com un exemple de la política de resolució alternativa de conflictes que va iniciar el 2022. També va mediar amb veïns de l’Eixample i de Ciutat Vella perquè es programessin activitats que pal·liessin el malestar per la llosa que ha cobert la calçada d’un tram de la ronda de Sant Antoni, ara en procés de ser retirada. Al seu torn, va intercedir per atenuar temors i desfer equívocs pel trasllat de l’únic alberg per a toxicòmans i alcohòlics sense sostre de Barcelona a un hotel tancat al Baix Guinardó, situat davant una escola.