Multa de 200 euros

Els patinets elèctrics no poden pujar al transport públic a partir d’aquest dimecres

  • L’ATM n’estudia una regulació definitiva que minimitzi el risc d’explosions i incendis

  • ENQUESTA | La majoria dels barcelonins estan a favor del veto al patinet en el transport públic

Els patinets elèctrics no poden pujar al transport públic a partir d’aquest dimecres

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dimecres, 1 de febrer, entra en vigor la prohibició temporal de sis mesos de l’accés de patinets elèctrics al transport públic, una decisió que ha pres l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) com a conseqüència de l’explosió d’un patinet elèctric en un vagó de Ferrorarrils de la Generalitat de Cataluna (FGC) el 17 de novembre.

Concretament, no es podran pujar patinets elèctrics en els següents transports: trens de Rodalies i FGC, busos interurbans de la Generalitat, metro, TRAM i busos de TMB. Quant als transports públics que depenguin dels ajuntaments, seran els mateixos consistoris els que decidiran si adopten aquesta prohibició. L’Ajuntament de Sitges, per exemple, també ha anunciat que prohibirà a partir d’aquest 1 de febrer accedir als seus autobusos urbans amb patinets elèctrics.

Multa de 200 euros

El personal d’intervenció del transport públic podrà denunciar les persones que incompleixin la prohibició d’entrar amb patinets elèctrics. De fet, podran sancionar tot el que passi les màquines de validació amb aquests vehicles. La multa serà de 200 euros.

No obstant, durant els primers dies «es prioritzarà la informació a la sanció». Això vol dir que el personal del transport públic advertirà, en primer lloc, als usuaris que pugin amb patinets elèctrics que pugin amb aquests, i seguidament se’ls convidarà a baixar a la parada següent.

¿On deixo el patinet?

Per «facilitar la intermodalitat» dels usuaris de patinets elèctrics que visquin fora de Barcelona, també a partir d’aquest dimecres, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) els permetrà aparcar en els mòduls del Bicibiox, el servei metropolità d’aparcaments gratuïts per a bicicletes. Això perdurarà mentre estigui en vigor la prohibició d’accés d’aquests vehicles al transport públic.

El Bicibox funciona en diferents formats: en mòduls al carrer, en aparcaments de gran capacitat a prop d’estacions de tren, en estacions de metro i en locals a peu de carrer. Pots veure on es troben les estacions Bixibox aquí.

¿Què passarà d’aquí sis mesos?

Durant els sis mesos en què durarà aquesta primera prohibició temporal, l’ATM estudiarà com regula l’accés dels patinets elèctrics al transport públic, de forma que es minimitzin els riscos d’explosió o incendi. La proposta s’elaborarà a partir de les aportacions d’una taula d’experts, que estarà formada per portaveus d’operadors de transport, administracions, bombers fabricants, tècnics i associacions d’usuaris de patinets elèctrics.

La futura regulació permanent podria decretar que continuï la prohibició de pujar patinets al transport públic, o podria limitar-se a no deixar carregar aquests vehicles dins del transport. Ho sabrem d’aquí mig any.

Notícies relacionades

Els Bombers de Barcelona assenyalen que els preocupa especialment la qualitat de les bateries d’aquests patinets, que en alguns casos no estan homologades, i adverteixen que en els últims anys han augmentat els incendis provocats per aquest component dels patinets elèctrics. Si bé les sobrecàrregues d’aparells elèctrics sempre han sigut una possible causa d’incendi a tenir en compte, els vehicles de mobilitat personal (VPM) s’han afegit a la llista de fonts d’ignició. Per això, recomanen als usuaris que s’assegurin que les seves bateries estan homologades, comprovant que tinguin la marca ‘CE’ visible.

Així mateix, l’ATM explica que l’incendi de patinets provoca uns fums d’«alta toxicitat», especialment perillosos a l’estar en un espai tancat, densament ocupat i en un vehicle en marxa. A més, assenyala que les flames es propaguen ràpidament i són «difícils d’apagar» en aquestes situacions.