Estudi de l’ISGlobal

Més de 300 morts a Barcelona atribuïdes a l’excés de calor

  • Un informe adverteix que 215 morts a la ciutat es podrien evitar prenent mesures contra les temperatures excessives

Més de 300 morts a Barcelona atribuïdes a l’excés de calor

TONI GARRIGA / EFE

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un estudi de l’ISGlobal conclou que es produeixen 363 defuncions a l’estiu a Barcelona atribuïbles a l’excés de temperatura causat per l’efecte illa de calor. El mateix estudi suggereix que plantar més arbres a la ciutat reduiria les morts prematures. En aquest sentit, indica que 215 morts registrades a l’estiu a la ciutat es podrien prevenir si es prenguessin mesures per pal·liar les conseqüències del clima tòrrid.

Barcelona és una de les urbs europees més afectades per les defuncions causades per la calor excessiva, d’acord amb les conclusions dels investigadors de l’ISGlobal. L’informe classifica la capital catalana com la quarta ciutat més castigada per les morts provocades per l’efecte illa de calor de les 93 urbs analitzades per al treball. Només la superen Londres (664 morts), Madrid (559 morts) i Budapest (378 morts).

Notícies relacionades

L’ISGlobal estima que el 76,7% de la població de Barcelona està sotmesa a més d’un grau de calor de més per les illes de calor urbana, que fan pujar la temperatura a l’interior de les ciutats, avivada per la falta de vegetació, la densitat de població molt elevada i les superfícies impermeables d’edificis i carrers, inclòs l’asfalt. L’estudi indica que la temperatura puja de mitjana per l’efecte illa de calor a Barcelona en 1,09 graus, amb un pic màxim de 2,26 graus.

La mateixa anàlisi atribueix 26,69 morts per cada 100.000 habitants a la capital catalana a les temperatures sufocants atiades per l’efecte illa de calor urbana. Al seu torn, calcula que el 8,41% del terreny de Barcelona està cobert per arbres. Queda lluny de ciutats com Graz, Berlín, Hèlsinki, Gènova, Trieste, Oslo, Göteborg i Edimburg, que acrediten més d’una quarta part de la seva superfície entapissada d’arbres.