Drets dels nens

L’ajuntament qualifica d’il·legal el desnonament amb quatre nens a Ciutat Meridiana

  • La regidora de vivenda, Lucía Martín, considera que la propietat es va saltar la llei catalana que obliga a un reallotjament

A1-163621805.jpg

A1-163621805.jpg / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El que va passar a Ciutat Meridiana és intolerable», ha denunciat a la xarxa social Twitter la regidora de vivenda de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín. Es refereix al desnonament de Raquelvis Rojas i els seus quatre fills, de 13, 12, 11 i 10 anys, a Ciutat Meridiana (Barcelona) divendres passat, sobre el qual va informar EL PERIÓDICO. La mare i els seus quatre fills van haver d’abandonar el domicili on vivien, propietat d’un fons d’inversió, sense que aquest oferís una alternativa de vivenda per a aquesta família. «La propietat es va saltar la llei catalana», ha criticat Martín.

Des del consistori consideren que el cas d’aquest desallotjament és especialment greu per diferents motius. En primer lloc, perquè el jutge que el va ordenar no va aplicar la moratòria estatal de desnonaments per a famílies vulnerables, que va estendre fa un mes el Govern central. En segon lloc, també ataquen la Conselleria d’Interior de la Generalitat per haver enviat més de set furgonetes dels antiavalots per expulsar la família. La presència de les furgonetes va acovardir la mare, però sobretot, els nens, tal com va poder comprovar in situ aquest diari.

Notícies relacionades

Però, segons el consistori, el més greu és que la propietat, Global Licata SA, es va negar a oferir un lloguer social com a alternativa per a aquesta mare i els seus quatre nens. «Es nega a complir la llei, que és oferir una alternativa social». Martín es refereix a la llei 1/2022, aprovada el 3 de març pel Parlament de Catalunya, que obliga els grans propietaris immobiliaris a oferir una alternativa social a les famílies vulnerables que siguin víctimes d’un desnonament. També, per a les famílies que estiguin ocupant una vivenda per necessitat.

El consistori s’ha compromès a iniciar un expedient sancionador contra la propietat d’aquest pis, tot i que insisteix que la Generalitat «aparegui». Al seu torn, la regidora reclama una llei estatal antidesnonaments que pugui protegir les famílies. Ara la família està vivint a casa d’una amiga de la mare, després de perdre el domicili on havien estat residint des del juny del 2019. La família tem que totes les seves pertinences, de les quals es fan càrrec els serveis socials, hagin sigut sostretes.