Mobilitat sostenible

Barcelona inicia 5 obres per ampliar la xarxa de carrils bici de la ciutat

L’ús de la bicicleta i els patinets elèctrics continua creixent a Barcelona

Barcelona inicia 5 obres per ampliar la xarxa de carrils bici de la ciutat

Ajuntament de Barcelona

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ús de la bicicleta i els patinets elèctrics continua creixent a Barcelona. Segons afirma l’ajuntament, actualment en tota la ciutat es realitzen uns 220.000 desplaçaments diaris amb aquests transports, una xifra que suposa un increment de l’11% respecte a l’any anterior i del 23% des d’abans de la pandèmia. 

L’any 2022 el consistori va continuar ampliant els carrils bici de Barcelona i va afegir nou trams que van sumar 7,32 quilòmetres més a la xarxa. Aquest 2023 la capital catalana iniciarà cinc obres per continuar expandint aquest servei i continuarà amb quatre actuacions més que ja estaven en marxa a l’inici d’aquest any. 

Les cinc obres que s’iniciaran aquest gener són les següents:

1. Carril bici del carrer Mallorca, entre Clot i Cartagena: aquest nou carril bici segregat i unidireccional estarà situat al costat mar del carrer i unirà el carril bici procedent del carrer Clot amb el tram del carril bici del carrer Mallorca, ja en funcionament, a partir de l’encreuament del carrer Cartagena. Així es configurarà un nou eix horitzontal que creuarà la ciutat en sentit Llobregat unint el barri del Clot amb l’Estació de Sants a través de l’Eixample.


2.Carril bici al carrer Independència, entre l’avinguda Meridiana i el carrer Sant Antoni Maria Claret: el carril bici serà unidireccional en sentit ascendent (muntanya) i configurarà un itinerari vertical unint el carril bici procedent del parc de la Canòpia (avinguda Meridiana – Gran Via) amb el tram del carril bici del carrer Sant Antoni Maria Claret. L’actuació té associada l’ampliació de les voreres als dos costats, entre el carrer València i el carrer Mallorca. 


3.Carril bici de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre la plaça Espanya i la plaça Cerdà: aquesta obra millorarà la connexió ciclista existent, actualment en vorera, entre l’esquerra de l’Eixample i el Poble-sec amb la part occidental de Sants-Montjuïc. Es construirà un carril bici unidireccional segregat per sentit a les calçades laterals. 


4.Carril bici del passeig Maragall-Rosselló-Freser: es construiran dos nous carrils bici segregats unidireccionals. Es tracta del primer tram del carril bici del passeig Maragall que enllaçarà amb els carrils bici dels carrers Indústria, Sant Antoni Maria Claret, Teodor Llorente i Olesa. 


5.Carril bici de la Ronda Sant Pere, entre Girona i Roger de Llúria: nou carril bici segregat bidireccional. L’actuació donarà continuïtat a l’actual carril bici de la Ronda de Sant Pere i permetrà enllaçar des d’Arc de Triomf fins a la plaça Urquinaona.

Notícies relacionades

A part d’aquests carrils bici que començaran a construir-se ben aviat n’hi ha quatre més que actualment estan en obres i que es preveu que finalitzaran en els pròxims mesos:

  1. Carril bici a l’avinguda Vallcarca, entre el carrer Esteve Terradas i la plaça de Lesseps: aquesta intervenció permetrà completar l’itinerari ciclista a l’avinguda de Vallcarca i crear una connexió entre Vila de Gràcia i el passeig de la Vall d’Hebron i la plaça Alfonso Comín. Es preveu que aquestes obres s’acabin a l’abril del 2023. 

  2. Carril bici a l’avinguda Diagonal, entre l’Escola Universitària d’Empresarials i el parc de Cervantes: aquest nou tram de carril donarà continuïtat i permetrà enllaçar el carril bici d’Esplugues amb el tram de carril bici ja executat a l’avinguda Diagonal, entre la plaça Pius XII i l’Escola d’Empresarials. La previsió és finalitzar el carril al juny del 2023.

  3. Carril bici als carrers Cantàbria i Santander, entre els carrers de Menorca i Ca n’Oliva: aquesta actuació forma part d’un eix ciclista que connectarà, a través del barri de la Verneda i la Pau, els barris de Poblenou i la Sagrera i també el polígon industrial Montsolís, a San Adrià del Besòs. La previsió és finalitzar-lo aquest gener.

  4. Carril bici de Via Augusta: les obres permetran implantar un nou tram de carril bici entre el carrer Laforja i Ganduxer i, posteriorment, a principis del 2023, es posaran en marxa els treballs per fer construir el tram entre Ganduxer i Dolors Monserdà, que forma part dels projectes dels pressupostos participatius. La nova infraestructura ciclista permetrà guanyar un nou eix ciclista a la Via Augusta que connectarà el districte de Sarrià-Sant Gervasi amb l’Eixample. La previsió és finalitzar tot el carril durant el segon semestre del 2023.

D’altra banda, els nou carrils que es van finalitzar el 2022 i que estan actualment en servei són els següents:

  1. Carril bici del carrer Manso, entre el carrer Comte Borrell i l’avinguda del Paral·lel.

  2. Carril bici del carrer Sants, entre Riera Blanca i Arizala

  3. Carril bici de l’avinguda Meridiana, entre Mallorca i Josep Estivill

  4. Carril bici del tram central de l’avinguda Diagonal, entre passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan

  5. Carril bici de l’avinguda Diagonal, entre Pius XII i l’Escola d’Empresarials

  6. Carril bici de la Gran Via de les Corts Catalanes, entre els carrers Pau Claris i Marina

  7. Carril bici de la Ronda Guinardó, entre els carrers Vinyals i Cartagena

  8. Carril bici de Nàpols, entre travessera de Gràcia i Provença

  9. Carril bici de Sant Andreu