Després de dos anys

Ecologistes denuncien que Barcelona va incomplir el 2022 el límit legal de NO2

L’estació de l’Eixample podria haver sigut l’única a tot Espanya que ha incomplert aquest límit legal

Ecologistes denuncien que Barcelona va incomplir el 2022 el límit legal de NO2
3
Es llegeix en minuts

Ecologistes en Acció ha denunciat, a partir de dades provisionals de la Generalitat, que Barcelona ha tornat a incomplir el 2022 el valor límit anual establert per la normativa per al diòxid de nitrogen (NO2) després del respir per la pandèmia durant el 2020 i el 2021.

Segons ha explicat aquest dilluns l’entitat ecologista en un comunicat, l’estació barcelonina de l’Eixample podria haver sigut l’única a tot Espanya que va incomplir l’any passat aquest límit legal a l’arribar a una concentració de 42 micrograms per metre cúbic (µg/m3). La màxima concentració permesa està establerta en 40 µg/m3 des de l’any 2010 i l’organització en defensa del medi ambient ha assenyalat que Barcelona acumula més d’una dècada d’incompliment normatiu.

La queixa de l’entitat ecologista contrasta amb el balanç molt optimista que va fer el govern d’Ada Colau al desembre, en el qual va remarcar que la contaminació s’havia reduït un 30% des que és alcaldessa. En canvi, la denúncia va en la mateixa línia de la justícia europea, que ha condemnat Espanya aquest mes per la falta de mesures contundents contra la pol·lució. Al respecte, el govern barceloní va culpar la Generalitat i l’Estat i es va ratificar en la seva posició.

Madrid iguala el límit

Pel que fa a Madrid, en virtut de dades provisionals municipals, la contaminació de l’aire a la capital d’Espanya no hauria superat el valor límit anual, tot i que l’estació de la plaça Elíptica el va igualar amb una concentració de 40 µg/m3 davant els 41 µg/m3 del 2020 i 2021.

La contaminació per NO2 a les dues principals àrees urbanes espanyoles es manté en nivells molt elevats que igualen o superen el vigent valor límit anual. A més, els nivells de NO2 en les dues aglomeracions dupliquen el nou valor límit anual proposat per la Comissió Europea per al 2030, 20 µg/m3, i quadrupliquen la recomanació anual de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fixada en 10 µg/m3.

ZBE més exigents

L’organització ha destacat que les zones de baixes emissions (ZBE) de Barcelona i Madrid s’estan demostrant insuficients per reduir de manera eficaç la contaminació de l’aire. En el cas de Barcelona, l’entitat en defensa del medi ambient ha considerat que la mesura és ineficaç perquè afecta molt pocs automòbils, mentre que en el cas de Madrid ho és perquè es limita dos àmbits molt reduïts de la ciutat i és cada vegada més permissiva.

Notícies relacionades

Ecologistes en Acció ha subratllat que els ajuntaments de Barcelona i de Madrid haurien de reduir de manera dràstica i urgent el trànsit motoritzat que accedeix i circula diàriament per les dues ciutats per aconseguir una millora significativa de la qualitat de l’aire que respiren els seus 6,2 milions d’habitants. Les dues grans ciutats, amb l’assistència de la Comunitat de Madrid i de la Generalitat de Catalunya, haurien de potenciar el transport públic metropolità i afavorir la mobilitat activa per als vianants i ciclistes en les distàncies urbanes més curtes.

Respecte a la resta de ciutats espanyoles, l’organització ambiental ha advertit que, tot i que no incompleixen els valors vigents, la majoria estan per sobre del límit proposat per la Comissió Europea i de la recomanació de l’OMS, per la qual cosa haurien d’implantar mesures eficaces de reducció del trànsit. L’organització ambiental també ha considerat negligent el comportament dels principals ajuntaments espanyols, que han decidit incomplir l’obligació legal continguda en la llei estatal de canvi climàtic i transició energètica d’establir ZBE a les seves ciutats abans del 2023.