Disminució local

Barcelona tem una clatellada europea aquest dijous per la contaminació a Espanya

La pol·lució a la capital catalana consolida la tendència a la baixa i disminueix un 31% des del 2015 segons el consistori

Barcelona tem una clatellada europea aquest dijous per la contaminació a Espanya
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona espera una «part negativa» en la resolució de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que aquest dijous es pronunciarà sobre la denúncia que va interposar la Comissió Europea pels índexs de contaminació a Espanya. Les polítiques de Barcelona i Madrid estaran en el focus, ja que són les principals conurbacions de l’Estat.

Ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, acompanyat de la directora de salut ambiental de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Elisenda Rialp. El regidor ha expressat que preveu un posicionament del tribunal europeu en part negatiu, perquè s’estan jutjant incompliments que es van donar entre el 2009 i el 2019, ha dit.

No obstant, augura que la segona part de la resolució analitzarà si «s’han implementat les mesures pertinents per reduir la situació i complir els llindars de qualitat de l’aire establerts per la Unió Europea». «Ens trobàvem en una situació molt preocupant en relació amb la qualitat de l’aire de la ciutat i en què era necessari actuar amb la màxima celeritat», ha lamentat el regidor.

Reducció a Barcelona

Badia ha exposat que la contaminació de l’aire a la ciutat de Barcelona consolida la tendència a la baixa i que han disminuït un 31% els nivells de NO2 entre el 2015 i el 2022 a les estacions de trànsit segons les dades recollides i analitzades per l’ASPB. El regidor ha celebrat aquesta xifra, afirmant que la Zona de Baixes Emissions (ZBE) ha col·laborat en un 50% a la reducció de la contaminació: «Ha permès eliminar 600.000 desplaçaments amb vehicles més contaminants».

Notícies relacionades

Rialp ha destacat que la contaminació de l’aire és «el factor ambiental que més impacta en la salut de la població», i que el NO2 és un dels contaminants que ocupa més preocupació a l’ASPB per la seva afectació en la salut pública.

«Incidir en la mobilitat privada»

L’Ajuntament ha recordat la unanimitat de les diferents administracions en les polítiques per afavorir el decreixement de la contaminació: «A ningú se li escapa que és necessari incidir en la mobilitat privada. Hem d’oferir alternatives des de la mobilitat sostenible», ha afirmat Badia. Per mantenir la tendència decreixent, Badia ha explicat que algunes de les mesures del consistori són impulsar el transport públic, l’ús de la bicicleta, la mobilitat a peu i, a la llarga, apostar per l’electrificació de les flotes municipals.