Comiat del 2022

Febre de celebracions: restaurants, discos i hotels de Barcelona viuran un cap d’any històric

  • Les ganes de festa, la meteorologia i la nit de Cap d’Any en dissabte propiciaran possibles rècords en l’hostaleria, entre barcelonins i turistes, malgrat l’augment de preus

barcelona/Menús Navidad 2021 baja res238.jpg

barcelona/Menús Navidad 2021 baja res238.jpg / @Carlos Garralaga

6
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Com a reacció gairebé visceral a dos caps d’any marcats per la pandèmia i les restriccions, barcelonins i turistes semblen haver sortit d’aquella letargia amb més efervescència que mai i possibles rècords en l’hostaleria. Com que falta poc per Cap d’any, són molts els restaurants de Barcelona que ja han penjat el ‘ple’ per als seus menús especials (els més cars de l’any), mentre que els hotels preveuen la plena ocupació. Hi ha ganes de celebrar en gran, fora de casa, l’any que finalitza, i no sembla que les previsions macroeconòmiques ni la inflació estiguin afectant les ganes de festa.

Els diferents empresaris de la restauració i hotelers consultats coincideixen que no només hi ha una demanda molt alta, sinó que a un ritme de reserves superior que en els anys de prepandèmia. A favor de Barcelona jugaran el calendari, perquè cau en dissabte, i la meteorologia, que consulten molts viatgers abans de decidir a última hora on començar l’any. El clima gairebé primaveral que està vivint la ciutat, en contrast amb altres punts d’Europa, serà l’empenta definitiva, sumat al furor viatger després de la pandèmia.

La capital catalana, que viu la seva temporada baixa turística entre el desembre i el febrer, sol tenir un pic molt alt d’ocupació en les dates concretes de Cap d’Any. Però totes les fonts coincideixen que aquest pot ser un any històric, o com a mínim en els tres últims lustres en els diferents àmbits d’activitat propis d’aquesta data.

Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de Barcelona, apunta que els establiments estaran a «plena ocupació», plens a les zones més cèntriques i gairebé plens a la resta de la ciutat, després de dos anys de contenció viatgera i al caure en cap de setmana. Avança que tot i que el gener és un mes fluix, tots els congressos que hi haurà a partir del febrer fan preveure un bon 2023.

Segons el portal ‘jetcost.es’, «Barcelona és la més sol·licitada pels viatgers francesos i italians, la segona pels alemanys i portuguesos, i la quarta pels britànics i neerlandesos». No obstant, l’Observatori del Turisme a Barcelona assenyala al seu últim informe que les recerques del destí Barcelona encara estan per sota del 2019 en el conjunt del període de Nadal.

En l’actualitat, l’aeroport de Barcelona connecta amb 153 destinacions aèries36 de les quals són intercontinentals. És a dir, un 10% per sota d’abans de la pandèmia.

Es destaca també que la majoria de visitants aquestes dates arriben en parella i amb una estada superior als tres dies. I que la majoria de reserves d’hotel les fan (de mig desembre a Reis) francesos i nord-americans. Sense oblidar l’habitual esprint de peticions d’última hora. I que propostes com les ‘campanades’ que tornen al peu de la Font Màgica i esperen més de 20.000 assistents, són un altre reclam internacional per a turistes indecisos.

Gales ‘sold out’

Hotels amb gran tradició de gales de Cap d’Any, com el Majestic Hotel & Spa, amb una de les ofertes més exclusives de la metròpolis, on aquella nit coincideixen molts barcelonins i viatgers, expliquen que les reserves d’allotjament ja depassen el 90% a hores d’ara, i els seus dos sopars (entre els més cotitzats de la ciutat) estan al complet des de fa dies. De fet, remarquen que no recorden haver venut totes les seves taules tan ràpid en anys previs.

Una situació similar viu un altre gran luxe, l’Hotel El Palace Barcelona, amb previsió d’ocupació entre el 90 i el 100% el cap de setmana, i plens tant al seu Saló Gran Via, com al sopar del terrat, així com al restaurant Amar, la seva gran novetat de l’any.

A The One Barcelona, estan actualment al 87% d’ocupació per a la gran nit, tot i que el seu director, Vincent Studer, emfatitza a aquest diari que han omplert ja totes les suites i habitacions grans. «Es percep més ganes de gastar» i turisme de qualitat, apunta. Només els queden disponibles les de menor mida i cost. I per al seu espectacular sopar a Somni aquest dimecres ja només quedaven 12 places.

Les previsions són també extraordinàries als hotels Monument, Codes de Barcelona i Hotel España, on fonts del grup indiquen que estan ja al nivell d’ocupació del 2019 (95%), però amb el matís que els dos primers amb preus un 35% superiors. A Monument Hotel fins i tot han afegit un nou espai de sopars, el Glass, al costat de la seva terrassa, que gairebé està complet, mentre que el seu restaurant Lasarte (Martín Berasategui) oferirà el sopar més sibarita de la ciutat, a 780 euros per persona, amb la mateixa sort.

La història es repeteix a molts restaurants de la ciutat, especialment al centre i el litoral, especialment demandats. Així, un dels més prestigiosos, el Windsor (amb menú degustació de sis passos a 175 euros més begudes), va penjar el ‘ple’ fa dies, «abans que mai», destaca el seu director i propietari Joan Junyent.

Sopar i música

Des del Gremi de Restauració de Barcelona corroboren l’èxit de celebracions en l’hostaleria, amb xifres que creuen que seran «de rècord», assenyala el seu director, Roger Pallarols. La patronal percep «eufòria» en el «parèntesi de Nadal», on la tornada a la normalitat «es vincula a bars i restaurants, que recuperen el protagonisme que els correspon», amb una «gran resposta de la ciutadania». Això, no obstant, no esborrarà la crisi d’inflació i subministraments que està afectant greument al sector des de l’estiu, afegeix.

No només van tan bé els espais consolidats. També a l’Eixample, establiments nous de moda, com Jacqueline Barcelona, que també serveix copes després de l’àpat, va omplir-se tan ràpidament que han ampliat l’espai de sopars per allotjar noves places. La mateixa sort va tenir Gatsby a Tuset, amb el reclam afegit d’espectacles en viu, i el ‘sold out’ penjat fa dies.

La fórmula de sopar i música és especialment demanada, com també ha passat a la zona de Nova Bocana, al costat del mar. Velíssima ja té venudes gairebé totes les seves taules, amb una nit de Cap d’Any de glamur italià a 275 euros. Al Front Marítim, encara queden les últimes places per combinar sopars i festa ‘disco’ en establiments com Opium Mar (300 euros amb begudes de sopar) i Carpe Diem (325 amb ampolla de Dom Pérignon per parella i festa oficial d’aquesta marca).

Precisament, l’oci nocturn vaticina el seu millor any en lustres. Des del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, el seu secretari general, Ramon Mas, assenyala que un 75% de les entrades ja s’han venut, amb alguns locals ja sense disponibilitat. «Les ganes de tornar a celebrar-ho i que caigui en dissabte» han encoratjat la demanda, explica, fent una crida a una nit tranquil·la en què es respecti el descans dels veïns.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, des de la Fecasarm, Quim Boadas apunta que el ritme de venda d’entrades és superior al 2019, gràcies a la digitalització que ha viscut el sector i que ha disparat els tiquets anticipats. La patronal anima a aquest tipus de compra per «evitar aglomeracions la mateixa nit de Cap d’Any, quan la gent no trobi locals on poder entrar».

El sistema redueix molt les cues i permet planificar la nit. Calcula que la facturació superarà la prepandèmia, amb plens en la majoria de sales consolidades de tot Catalunya.