Tornada d’un històric

La Paloma reobrirà la nit de Cap d’Any i tornarà definitivament a partir de Carnaval

  • La mítica sala del carrer del Tigre ressuscita després de 16 anys de tancament, moltes millores i una insonorització que li ha permès actualitzar els seus permisos per a l’activitat musical

GENTE TELEVISION LA MARATO EN LA PALOMA

GENTE TELEVISION LA MARATO EN LA PALOMA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’any 2023 començarà amb magnificència per a la històrica sala de festes La Paloma, que per fi i després de 16 anys de tancament tornarà amb una festa de la Nit de Cap d’Any. Però el local del carrer del Tigre, a Ciutat Vella, que ha viscut durant aquests anys un viacrucis de millores i una costosa insonorització per poder tornar a l’activitat, explica aquest diari que l’obertura definitiva i estable serà a partir de Carnaval, una vegada hagin reclutat i preparat un equip estable. Serà l’any del 120 aniversari, que la consolida com la més antiga d’Europa.

En els últims anys, La Paloma ha allotjat puntualment algunes festes i esdeveniments organitzats per tercers que llogaven l’espai. En aquesta ocasió, els propietaris, Mercè March i el seu fill Pau Solé, reprenen les regnes definitivament per desenvolupar una programació regular a partir del febrer, després d’un primer enlairament per Cap d’Any. Aquesta nit, a partir de les 00.30 el local aixecarà el teló amb l’actuació de Carlitos Sarduy & Groove Messengers, i posteriorment de So Tupinamba. Les entrades de la festa de debut, per 38 euros en aquests moments amb copa, es venen per internet a bon ritme, davant l’expectació que ha generat la tornada.

March detalla que ja està tot en regla, després de llargs anys d’obres que s’anaven succeint en funció dels recursos econòmics disponibles. La insonorització exigida per l’ajuntament després del seu tancament a principis del 2007 –com a conseqüència de les queixes veïnals per sorolls– s’ha completat. I entre els retocs d’aquestes últimes setmanes s’inclou la renovació de focus, perquè La Paloma presenti la seva millor imatge en la seva resurrecció. El consistori confirma que tots els permisos estan al dia després de les inspeccions favorables, de manera que l’activitat pot reprendre’s.

Els propietaris havien anunciat que la reobertura es produiria el 2022, sense una data tancada, que s’ha anat demorant fins a aquest esprint final. El final feliç arriba ara, amb l’expectativa de programar sobretot música en viu (de la mà del Taller de Músics), però també sessions nocturnes de discjoqueis d’estils i ritmes acotats, i que garanteixin la convivència entre l’activitat i la vida veïnal. La titular afegeix que obriran de dijous a diumenge.

Molt viscut i per viure

Com ja va relatar aquest diari, l’exterior del local, amb aspecte de nau industrial (va ser de la Farga Comas), contrasta amb el seu pompós interior, que ara torna a florir. La seva història com a sala de ball es va forjar des del 1903, quan la van fundar tres amics, amb un inici una mica complicat, fins que el 1907 es va quedar el negoci Jaume Daura, i el seu fill va impulsar una nova etapa.

Notícies relacionades

El 1915 el propietari va viatjar a París, on es va inspirar per renovar-lo, amb l’ajuda de Salvador Alarma, escenògraf del Gran Teatre del Liceu, i Miquel Moragas, reputat pintor del moment. Les teles del sostre que encara l’ornamenten recreen diferents tipus de ball. El 1919 va incorporar una versió de saló dels miralls versallesc a càrrec de Manuel Mestres, amb daurats i altres ostentacions que es van convertir en el seu segell d’identitat, al costat del seu gran llum central i les taules de marbre que tornen a ser tendència.

Es pot destacar que va sobreviure al tancament durant la Guerra Civil (convertida en galeria de tir) i a la censura durant franquisme. Després va reviure com a inoblidable punt d’interrelació i oci de diverses generacions fins a allotjar discjòqueis per sobreviure al canvi de segle. El 2023 celebrarà 120 anys i seguirà alimentant la seva història, i amb ella la de Barcelona.